A vár legfontosabb történelmi időszakát felidéző hagyományőrzők a 16. századi végvári életet jelenítik meg a történelmi épület falai között. A hosszú hétvége három napján rendszeresen tartanak bajvívást, és az ágyú, valamint a szakállas puska használatával is megismertetik a látogatókat.

Az egyesület tagjai arra is vállalkoztak, hogy a valamikori paraszti pünkösdi királyválasztás és a vitézi ügyességi próbák feladatait ötvözve megmérkőznek egymással. Az egykori kakaslövés és kakasütés stilizáltan jelenik meg: előbbinél egy céltáblára nyilaznak, utóbbi esetében pedig egy felfüggesztett zsákot kell bekötött szemmel eltalálniuk. A kihívás résztvevői erősségüket egy vas ágyúgolyó félkezes tartásával bizonyítják majd.

A pünkösd hétfőn 11 órakor kezdődő játékra a vitézek a hétvégén folyamatosan készülnek, így a szombaton és vasárnap érkezők is megnézhetik a pünkösdi királyválasztás ügyességi, erősségi és mulattató versenyszámait.

Bár a történelmi épület belső terei a koronavírus-járvány miatt továbbra sem járhatók be, a vár szabadtéri részei, a gyilokjáró és a torony látogathatók, a körfolyosóról az ablakokon be lehet tekinteni a helyiségekbe.

Az erődítés személyzete óránként vártörténeti ismertetőket tart a vendégeknek. Az élményt a kápolna melletti harang megkongatása teszi még teljesebbé: ezzel tisztelegnek az 1566-os ostrom hősei előtt.

A pünkösdi hétvégén Gyula egyike a legnépszerűbb úti céloknak, május 30-án nyit a Várfürdő, a Várkertben már működik a vár egykori lőportornya tövében kialakított Rondella Terasz, valamint a várral szemben az Almásy-kastély kávézója. A kastély parkjában szombaton 15 órától Szilágyi Sándor történész, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont munkatársa mesél történeteket a kastély közel 300 éves múltjából – olvasható a közleményben.