Az Év levéltára díjat a Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) alapította a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az idén immáron a harmadik alkalommal odaítélt díj egy kiemelkedő szakmai tevékenységet folytató levéltári intézmény elismerését szolgálja, amelyet rendszerint a Nyitott Levéltárak 2014 országos programsorozat központi rendezvényén adnak át. A pályázatokat az intézmények munkaterve, munkabeszámolója, bemutatkozási programterve és a támogatási keretösszeg felhasználásának alapján bírálták el. A díj része egy oklevél, egy emléktábla, a vándordíj és 350 ezer forintos jutalom.

_DSC3478_Copy

Tyekvicska Árpád, a Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a díjat a szakmai munkájuk során példamutatóan, kiemelkedően tevékenykedők tiszteletére alapították.

A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár a korábbi hagyományok és adottságainak figyelembevételével eredményesen valósította meg szakmai célkitűzéseit, gyorsan alkalmazkodott az integrációt követő időszakhoz és képes volt a Magyar Nemzeti Levéltár intézményei között tervezni és tevékenykedni. Pozitív hozzáállása, problémamegoldó képessége, odaadása, a kihívások iránt való nyitottsága nagy segítséget nyújtott a közös eredmények eléréséhez. Sikeresen kapcsolódott be a tudományos munka közművelődési területén ? méltatta a díjazott levéltárat Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója.

_DSC3466_CopyDr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kiemelte: ?Egy 21. századi modern magyar levéltár kiemelkedő célkitűzése az, hogy gyűjteménye megjelenítse, és egyben dokumentálja is az ember írott örökségét. A levéltár anyagain keresztül pedig alkotója legyen hazánk helyi közösségei és az egyes emberek azonosságtudatának.?

Ezek az intézmények a múltunkat őrzik. Fantasztikusak azok a különböző műfajú iratok, amelyek néha teljesen egyedülálló, unikális módon írnak le egy történelmi eseményt. Egy-egy város, település történetét nemcsak a családtörténetből ismert anyakönyvek szintjén tudjuk feldolgozni, hanem adománylevelekből, jegyzőkönyvekből is megtudhatjuk, hogy például mi történt egy ünnepi eseményen az adott napon és településen ? tette hozzá az államtitkár.

Az Év levéltára díj mellett a Dóka Klára szakmai díj is átadásra került, amelyet Nyitrainé Sipos Márta, a Magyar Nemzeti Levéltár pénzügyi főelőadója vehetett át.

(Fotó: Csákvári Zsigmond)