Az elsősorban Budapesten, de egész Magyarországon megfigyeléseket végző és alkotásokat létrehozó Hakan Esmer Európa egyik legnagyobb múltú művésztelepén, a Szentendrei Régi Művésztelepen kapott műtermet. A Szentendrei Régi Művésztelep alapításának 90. évfordulója alkalmából különleges vendégművészként meghívott Esmer az első vendégül látott külföldi alkotó ezen a helyszínen. Hakan Esmer művészeti munkásságát a nyár folyamán csaknem három hónapig Szentendrén található műtermében végzi.

he1503-16

 

A művész egyúttal a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) szentendrei galériájába egyéni kiállításra is meghívást kapott. A Güler Sanat Művészeti Galéria támogatásával 2017-re tervezett tárlat megvalósulásával ez a tekintélyes állami kiállítási helyszín elsőként ad majd helyet egy török művész tárlatának.

 

Hakan Esmer Magyarországon kezdődő külföldi programjai első körben közép-európai körútként folytatódnak fontos művészeti intézmények és galériák meghívásával. A művész a közeljövőben Magyarországot követően Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban is széles körű műtermi és kiállítási tevékenységet fog végezni.

 

A trabzoni születésű Hakan Esmer alapképzését a trabzoni Karadeniz Műszaki Egyetem Művészeti Oktatási Karán, festőművész mesterképzését az eskisehiri Anadolu Egyetem Képzőművészeti Karán végezte. Az Anadolu Egyetemen 17 évig volt oktatóművész, többek között Alapfokú művészetoktatás, Falfestmény technikák, illetve Ólomüveg és festmény kurzusokat tartott. Az egyetemi feladataitól megválva 2011-ben Eskisehirben megalapította saját műtermét, ahol jelenleg is folytatja munkásságát. A csaknem ötven egyéni kiállítást maga mögött tudó Esmer művei Törökország fontos magán- és állami gyűjteményeiben kapnak helyet.

Fotó: hakanesmer.com