Egy művészeti kiállítás akkor tölti be a szerepét, ha nem csak esztétikai, hanem szemléletformáló tartalmat is közvetít. A Deák 17 Galéria Last Words című tárlata pontosan ezt teszi: a kihalófélben lévő és a veszélyeztetett állatfajok helyzetére hívja fel a figyelmet. Kortárs képzőművészek mellett gyermek alkotók is szembesítenek a természet érdekében megtett vagy elmulasztott lépéseink hatásával.

A környezetvédelem ma már mindennapos téma, fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A Deák 17 Galéria edukatív és szemléletformáló célú, Last Words című kiállítása abban segíti a látogatókat, hogy az ügy körül forgó gondolatok jövőt formáló tettekké válhassanak.

A bemutató legkülönlegesebb élményét azok a kreatív alkotások adják, melyek a nyolc-tizennyolc éves korosztály számára meghirdetett pályázatra érkeztek be. Meghökkentő éleslátás, ötletesség, találékonyság és nem mellesleg alapos környezeti ismeretek húzódnak meg a rajzok, installációk és különböző eljárásokkal készített képek mögött, amelyeket kortárs művek közé vegyítve láthatunk.

„A
kiállítás megvalósításához 19 kortárs művészt kértünk fel, akik a
természetvédelem témakörében küldtek számunkra műveket. A gyermekek számára
kiírt pályázatra pedig több mint 240 pályamunka érkezett, amelyek közül 38
művet tudtunk bemutatni. Ezek között egyéni és csoportos alkotások is vannak. A
jelentkezők nagy száma a téma relevanciáját érzékelteti” – mondta Kaposi Dorka,
a Deák 17 Galéria vezetője.

A tárlat egy-egy nagyobb témakörre, köztük napjaink állat-ember viszonyára, a bolygóval kapcsolatos problémákra és a vizek szennyezettségére fókuszál. A veszélyeztetett fajok között kiemelten szerepelnek a méhek – például Énzsöly Kinga és Zakar Antal alkotásaiban –, valamint a jegesmedvék, amelyek kétségbeejtő helyzetére több gyermekrajz is reflektál.

Az időfaktor is olyan visszaköszönő motívum, ami a változást elősegítő cselekedetek fontosságára hívja fel a figyelmet.

A pályamunkák és a kortárs műalkotások jelentős részének készítése során szemetet és hulladékanyagokat használtak fel. Szentgyörgyi Erika például bicikligumival keretezte a bogárvilág szereplőit bemutató kompozícióit. A lábnyommotívum pedig arra figyelmeztet, hogy az ember hogyan tiporja el a természet szimbiózisának fenntartásáért felelős apró élőlényeket.

„A kiállítás ötletének inspirációját az NDK, azaz a Neue Debreczenische Kunst társulat adta, akik tevékenyen működtek közre a koncepció megalkotásában. Már több alkalommal  együttműködtünk, ugyanis mindannyiunk fontos célja, hogy társadalmi problémákra reflektáló eseményeket valósítsunk meg.

A tárlat kiindulási pontját Zakar Antal sorozata adta, amelynek három kiemelt darabja is szerepel az aktuális kiállításunkon.

Ezek a művek kihalófélben lévő és veszélyeztetett állatok kopjafái. Itt a gorilla, a jegesmedve és a méh kompozíciói láthatók, amelyekhez ironikus hangvételű angol nyelvű szövegrészek társulnak. Mindez pedig az erdőirtások és az olajszennyezettség kontextusában jelenik meg” – számolt be a kiállítás előkészítéséről a galériavezető.

A kortárs művészeti alkotások között nem csak konkrét élőlényeket ábrázoló képeket láthatunk, hanem nonfiguratív alkotásokat is. Horváth Lóczi Judit például színekkel és azok hiányával érzékelteti azt a fajta hiányt, amit pótolhatatlan élőlények elpusztítása jelent. A műtárgytípusok egyik legizgalmasabb darabja a streetartalkotó VOID ready made műtárgya, amelynek alapanyaga mint képhordozó egy új életre keltett bőrönd.

A valóság elképesztő jelenségei mellett a fantasztikum is megjelenik:

Dóczy Alpár elképzelt, futuriszikus állatokat ábrázol, amelyekhez képzeletbeli eredettörténetet társít. 

A
Last Words kiállítás fizikailag is megvalósult a galéria
kiállítóterében, ám a járványhelyzet rendelkezései miatt személyesen nem
látogatható. Az április 1-jéig tervezett bemutató virtuális túra keretében
bejárható, és a zárás dátuma után is elérhető lesz intézmény online felületén.

A
programhoz kapcsolódó, Kihalni esélyes! című, szintén online gyermekfoglalkozás
néhány kiemelt állatról szóló tudásanyaggal és szórakoztató feladatokkal
színesíti a tárlat tematikáját. A játék tettrekészségre sarkall, ugyanis olyan,
könnyen megvalósítható ötleteket ad, amelyek megvalósításával sokat tehetünk a
környezetünkért.

E kiállításon pontosan kirajzolódik a művészet gyakorlati haszna. A műveken keresztül, a művészet érzékenyítő hatása révén átérezhetővé válik tetteink következményeinek súlyossága.

A képek tükrözik a fájdalmat, amit mi, emberek okozunk a Földön élő megannyi élőlénynek.

Ma már a legfiatalabb korosztály számára sem kérdés, hogy mindennap tennünk kellene a környezetünkért, hogy az élhetőbb jövő megteremtése érdekében meg kell változtatnunk évtizedek alatt rögzült rossz szokásainkat. Ha már a kisgyerekek is meg tudják különböztetni a természetet érő jó és rossz hatásokat, és ha már nekik is vannak ötleteik a megoldásokat illetően, akkor reményünk lehet arra, hogy a jövőnk valóban élhető lesz, nem csak az ember, hanem a többi élőlény számára is.

Fotók forrása: deak17galeria.hu.