Október 10. és 14. között rendezik meg Várpalotán a térség legrangosabb csellóversenyét, a David Popper Nemzetközi Csellóversenyt. Összesen 106 versenyző jelentkezett a megmérettetésre 25 országból, Magyarországot 12 gordonkás képviseli.

2023. október 10–14. között 10. alkalommal rendezik meg a David Popper Nemzetközi Csellóversenyt Várpalotán. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban Várpalota kiemelt rendezvényeként szerepel csellóverseny. A David Popper Nemzetközi Csellóversenyt 2000-ben két magánszemély alapította: Szili Gabriella gordonkatanár, a verseny igazgatója és Onczay Csaba gordonkaművész, a verseny állandó zsűrielnöke. A verseny létrehozásának alapgondolata és célja az volt, hogy lehetőséget adjon a fiatal generációnak (9–23 éves korosztály) arra, hogy nemzetközi versenyen mutathassa meg tudását, felkészültségét, tehetségét.

Az első versenyt 2000-ben rendezték, 2023-ban pedig a 10., jubileumi megmérettetésre készülnek, köszönhetően Várpalota Város Önkormányzatának, amely 2013-ban felkarolta a versenyt és fő támogatója lett a rendezvénynek, a várpalotai Zeneiskolával és a Thury Várral közösen. Az idei jubileumra a jelentkezés szeptember 1-én zárult, 106 versenyző jelentkezett 25 országból, Magyarországot 12 gordonkás képviseli.

Október 9-én az ünnepélyes megnyitón hallható lesz egy különleges ősbemutató, Farkas Bence erre az alkalomra írt műve öt csellóra és vonószenekarra, melyet Várpalotáról származó csellóművészek: Farkas Olívia, Vízvári Beáta, Kárász András, Kiss Csongor és Sanda Zsombor adnak elő. A hangverseny szólistája Yosuke Shimizu, a 2021-es David Popper Nemzetközi Csellóverseny IV. korcsoportjának győztese. Az esten Kováts Péter vezetésével a Mendelssohn Kamarazenekar játszik.

2000-ben az első versenyre 14 országból 53, 2015-ben már 24 országból 83 versenyző adta le jelentkezését. A Popper verseny történetében a 2017-ben megrendezett VII. versenyre volt a legnagyobb az érdeklődés: akkor 104-en jelentkeztek, ebből végül 22 országból 88-an érkeztek meg. 2019-ben 24 országból 75 csellista, közülük 7-en Magyarországról, 2021-ben 19 országból, 78 csellista adta le jelentkezését, Magyarországot akkor 19 gordonkás képviselte. A verseny nemzetköziségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy Európán kívül Dél-Koreából, Kínából, az USA-ból, Japánból, valamint a Fülöp-szigetekről, Malajziáról, Brazíliából, Chiléből, Ausztráliából is érkeztek már versenyzők az évek során Várpalotára. Sokan többször is visszatérnek, hogy bizonyítsanak vagy pedig másik korcsoportban is megmérettessenek.

A korábbi versenyek magyar győztesei közül kiemelkedik Várdai István, aki eddig egyedüliként háromszor lett első helyezett a Popper Nemzetközi Csellóversenyen, majd 2007-ben harmadik helyezést ért el Moszkvában, a Csajkovszkij nemzetközi versenyen, 2014-ben pedig megnyerte az ARD nemzetközi versenyt Münchenben. A külföldiek közül kiemelendő a román Andrei Ionita, aki 2009-ben Várpalotán kapott első díjat, majd 2015-ben megnyerte a Csajkovszkij gordonkaversenyt.

„A leendő művészek fejlődésének fontos állomása ez a verseny. A jelentkezők között a különböző országok legjobbjai érkeznek Várpalotára, akik közül sokan országos, nemzetközi versenyek győztesei. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a Popper Nemzetközi Csellóverseny rangos helyet és szerepet tölt be a nemzetközi versenyek sorában. Ezt nagyon fontos kiemelni, hiszen Európában nemzetközi ifjúsági csellóversenyt csak néhány ország mondhat magáénak. Ez az elismerés köszönhető a rendezvény magas szakmai színvonalának, a nemzetközi zsűri szakértelmének, amelynek hírét a versenyre ellátogatók, a versenyzők, illetve a felkészítő tanárok vitték magukkal a világ minden tájára” – emelte ki Szili Gabriella, a verseny igazgatója egy interjúban.

A nemzetközi zsűri elnöke Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professzor emeritus. A bizottság tagjai: Benkő Szabolcs csellóművész; Zdzisław Łapiński csellóművész, professzor Lengyelországból; Kangho Lee csellóművész, professzor Dél-Koreából; Susan Moses csellóművész, professzor emerita az USA-ból; Matias de Oliveira Pinto csellóművész, professzor Németországból; Pólus László csellóművész, professzor. Az első korcsoport zsűrielnöke Szili Gabriella gordonkatanár, Farkas Olívia csellóművész és Onczay Zoltán csellóművész.

A versenyen a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongorakísérői, Sarkady Katalin, Dani Imre, Yamagami Sohei és Homor Zsuzsanna zongoraművészek segítik a versenyzőket. Az idei verseny egyik győztesének a Bartók Rádió egy kamarakoncerten való fellépési lehetőséget ajánlott fel.

Nyitóképen a 2021-ben megrendezett David Popper Nemzetközi Csellóverseny győztesei és a verseny zsűrijének tagjai. Fotó: Töreky Krisztina