Meghirdette a szervező Zeneakadémia a 44 ezer euró összdíjazású idei, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetést, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.

A hatéves ciklusokban megvalósuló Bartók Világverseny 2023-ban új fejezetéhez ér: miután a tavalyi zeneszerzés fordulóval lezárult az első ciklus, idén a 2017-es induláshoz hasonlóan megint a hegedűsöket várja a szervező Zeneakadémia. 

A 2023. szeptember 2. és 10. között a magyar kormány támogatásával zajló megmérettetés internetes portálján február 20-tól jelentkezhetnek a 30 év alatti muzsikus tehetségek, 

a beküldött videók alapján az intézmény rangos oktatóiból álló előzsűri juttat tovább az élő fordulókba legfeljebb harminc pályázót. Az elődöntők, a középdöntők, a döntő és a díjkiosztó gálakoncert természetesen nyitottak a közönség számára, valamint online közvetítésben is megtekinthetők lesznek.

Az élő fordulók rangos nemzetközi zsűrijében helyet foglal majd Stephan Picard német hegedűművész, a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskola tanára, Daniel Phillips amerikai hegedűművész, a New York-i The Juilliard School oktatója, a hazánkban élő Maxim Rysanov ukrán-brit brácsaművész, karmester, Roland Daugareil francia hegedűművész, a párizsi Conservatoire tanára, aki az Orchestre de Paris első hegedűse volt 2021-ig, valamint Yayoi Toda japán hegedűművész. Mellettük tagja lesz még a testületnek magyar részről Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vonós Tanszékének vezetője, Fekete Gyula Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, az egyetem Zeneszerzés Tanszékének vezetője és rektorhelyettese, Halász Péter karmester, a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein zenei vezetője, valamint Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója.

Az első díj 22 ezer euróval jár, a második 14 ezerrel, a harmadik pedig 8 ezerrel, emellett különdíjakat – többek közt fellépési lehetőségeket – is kioszthat a zsűri.

A kötelező repertoárban a hangsúly Bartók legfontosabb hegedűre írt darabjain van, de a versenyzőknek be kell mutatniuk tudásukat mások mellett Bach, Paganini, Ravel, Saint-Saëns, Schubert, Mozart, Beethoven, Prokofjev, Brahms, Debussy, Lutoslawski és Stravinsky alkotásainak megszólaltatásával is. Ezeken felül választandó még a tavalyi zeneszerzés forduló első és második helyezettje közül egy: a szerb Veljko Nenadić kompozíciója, az Impromptu és Perpetuum Mobile, illetve Thomas Kornél alkotása, a Fun-tasto: Reflexió és Életöröm.

A döntőben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Kovács János vezényletével a továbbjutóknak elő kell adniuk Bartók I. és II., Mendelssohn e-moll, Brahms D-dúr és Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye közül egyet.

Nyitókép: Zeneakadémia/Felvégi Andrea