A 11. Frankofón Filmnapok április 22. és május 2. között elérhető válogatásában a nyolc magyar felirattal is elérhető játékfilmen kívül az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közös szervezésű kísérőprogramokon is részt vehetnek a filmrajongók.

A tavasz visszatérő eseménye idén is elhozza a francia nyelvű filmek legjavát a magyar közönségnek, akiket idén nem a mozitermekbe, hanem a képernyők elé várnak. Magyarországon először mutatják be a nagy filmfesztiválok (Cannes, Velence, Oscar) díjazott filmjeit, de közönségfilmeket, vígjátékokat, drámákat és gyerekeknek szóló filmeket is felvonultat az idei filmes mustra.

A magyarországi frankofón nagykövetségek részvételével létrejött 11. Frankofón Filmnapok online kiadásában Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Catherine Frot új filmjei mellett fiatal tehetségek is láthatók lesznek a képernyőkön.

A filmes esemény nyitófilmje a Vadregény (Terrible Jungle) című francia alkotás lesz, Catherine Deneuve főszereplésével. A Hugo Benamozig és David Caviglioli által rendezett vígjáték története szerint Eliott, az ifjú és naiv antropológus egy rejtélyes törzs nyomába ered a dél-amerikai vadonban.

A gyerekkor földje (Petit Pays) című francia dráma az 1990-es évek elején Burundiban zajló polgárháborúról szól, a Gérard Depardieu főszereplésével készült Emberek, nem vadak (Des hommes) című francia–belga dráma az 1960-as évek elején az algériai frontvonalat megjárt francia férfiak háborús emlékeit mutatja be.

A Marguerite és Margot (L’Aventure des Marguerite) című francia családi vígjáték története szerint egy 1942-ben és egy 2018-ban élő kamaszlány egy varázserejű utazóláda közreműködésével helyet cserél.

Bővebb információk a frankofón filmnapokról a www.franciaintezet.hu weboldalon és a fesztivál Facebook-oldalán találhatók.

Nyitókép: A gyerekkor földje