oidipusz_vahtangov_mitem_0009_600x402.png
Jelenet az Oidipusz király című előadásbólFotó: Valeriy Miasnikov

A Nemzeti Színház április 6-ai közleménye szerint a jegyek kilencven százaléka elkelt már az idei MITEM fesztivál programjaira, még az Iliász, a Vérfarkas és a Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke című produkciókra vásárolhatnak jegyet azok, akik szeretik a különleges színházi élményeket. Az április 29-ig tartó MITEM-en Magyarország mellett tizenhárom ország ? Belgium, Észtország, Horvátország, India, Libanon, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Tunézia és Ukrajna ? színházai vesznek részt. A fesztivál fő témája a nemzeti kultúrák, a nemzeti színjátszás helye a globalizálódó világban. A fesztivál, mint minden évben, kaput nyit a világ mindenféle színház kultúrája felé, idén különösen az arab színházak irányába ? írják a Nemzeti Színház közleményében.

A fesztiválon hangsúlyos a német színház jelenléte. A programban szerepel a Berliner Ensemble-tól a színházat alapító Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című műve ? Michael Thalheimer rendezésében ?, amely a kortárs német színház élvonalát képviseli. A rendezővel az előadásról Németh Ákos drámaíró beszélget, Brecht időszerűsége címmel pedig kerekasztal-beszélgetést tartanak.

A MITEM-en kiállítás is nyílik a Berliner Ensemble-ról, amely a legjelentősebb német nyelvű színházak egyike, épületében volt 1928-ban Bertolt Brecht Koldusoperájának ősbemutatója. A kiállítás fotók, dokumentumok és irodalmi szövegek segítségével idézi fel Brecht és Helene Weigel legendás korszakát, és ívet húz Brecht 1954-es Kaukázusi krétakör-rendezésétől, amellyel átvette az intézményt, a darab Michael Thalheimer-féle 2017-es bemutatásáig, amellyel Oliver Reese igazgató-rendező színházvezetése kezdődött.


badogdob_4_copyright_birgit_hupfeld_600x397.png
Jelenet A bádogdob című darabbólFotó: Birgit Hupfeld

A fesztiválon látható lesz a színház egy másik produkciója is: Oliver Reese rendezésében Günter Grass A bádogdob című műve. Emellett Németországból érkezik a Theater an der Ruhr két produkciója és egy lipcsei előadás ? az egyik előadást egy Németországba menekült szír társulattól láthatjuk Your love is a fire (Szerelmed tűz) címmel, mely a menni vagy maradni problémáját dolgozza fel egy Damaszkuszból menekülő pár történetén keresztül.

A MITEM-en korábban nem látható színházakat, kultúrákat is bemutatnak. A szervezők kiemelték: a MITEM feladata, hogy kitágítsa a világot, más kultúrák értékeit is bemutassa. Súlypontként jelenik meg az arab világ. Szerepel a programban előadás Tunéziából, Libanonból, fellép egy Németországba menekült szír társulat és látható egy Belgiumban élő iraki rendező előadása. A Tunéziai Nemzeti Színház a Violence(s) című produkciójával szerepel Budapesten, mely darab az ?arab tavasz? mindennapi életre gyakorolt hatásait veszi górcső alá, a libanoni társulat pedig Felemelkedhet és érezheti az illatot címmel mutat be előadást, mely a gyászszertartásról, annak gazdag mozgáskincséről és a test jelenlétének kérdéséről szól.

A fesztivál nyitóelőadása Švejk. Visszatérés címmel a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház produkciója, a színház művészeti vezetőjének, Valerij Fokinnak legújabb rendezése. Az előadás Tatyjana Rahmanova Jaroslav Hašek regénye alapján írt színdarabjának felhasználásával készült az I. világháború 100. évfordulója alkalmából, és az örök kisember témáját járja körül.


img_0355a_resize_borisz_600x400.png
Jelenet a Borisz Davidovics síremléke című előadásbólFotó: Srđan Doroški

Újra látható lesz a magyar közönség előtt legutóbb az Anyeginnel bemutatkozó moszkvai Vahtangov Színház, amely ezúttal Szophoklész Oidipusz király című tragédiájával mutatkozik be. Az idei MITEM mottója is egy Szophoklész-idézet: ?Szeretetre születtem, s nem gyűlöletre?. A többnyelvű előadást a nagy formák, nagy látomások mestere, Rimas Tuminas rendezte, Iokaszté szerepében Ljudmilla Makszakova látható. Az előadás érdekessége, hogy görög-olasz nyelvű: az antik kórus szólal meg görög nyelven.

A fesztiválon részt vesz Európa egyik legrégebbi művészszínháza, a milánói Piccolo Teatro, amely Antonio Latella rendezésében a Pinokkiót mutatja be, mely darabot Dante Isteni színjátékával ötvözte, és különlegessége, hogy Pinokkió az egyetlen, aki nem hazudik.

A tallinni Városi Színház Elmo Nüganen rendezésében mutatja be a Vágyakozás című darabot, mely Csehov-novellák alapján készült, emellett a programban szerepel a Vérfarkas című előadás ? mely legendából indul ki, de társadalmi problémákkal, általános emberi kérdésekkel foglalkozik ? Szergej Potapov rendezésében, a tallini R.A.A.A.M. Színház produkciójában. A szlovén nemzeti színház az Iliászt mutatja be.

Osztrovszkij A vihar című műve Andrej Mogucsij rendezésében a szentpétervári Tovsztonogov Nagy Drámai Színház (BDT) előadásában látható. A programba bekerült Viktor Rizsakov rendezése, a Csehov után szabadon. Három nővér című produkció is, mely a moszkvai Mejerhold Központ előadása ? a darab április 28-án 16 órától lesz látható a Gobbi Hilda Színpadon.


alice_600x406.png
Jelenet az Alice című előadásbólFotó: Barabás Zsolt

Két ukrán produkció is látható lesz: a Cseresznyéskert Jaroszlav Fedorisin rendezésében és EZMI (CESO) címmel a kijevi DAH Kortárs Művészeti Központ teatralizált koncertje, Vlad Troickij rendezése. Az előadás bábkabaré, mely erőteljes szövegekkel aktuális témákat jár körül ukrán fekete humorba ágyazva.

A Nemzeti Színház négy előadással vesz részt a fesztiválon: szerepel a programban a Woyzeck, a III. Richárd, a Bánk bán és a Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke. Emellett három határon túli produkciót is bemutatnak. Látható lesz például az Újvidéki Színház előadása, Danilo Kiš Borisz Davidovics síremléke című műve, amelyet Alekszandar Popovszki rendezett és amelyet Verebes György, a Nemzeti Színház dramaturgja írt színpadra. Sepsiszentgyörgyről a Bocsárdi László rendezte Alice című koncertszínházi darabot, Székelyudvarhelyről pedig Zakariás Zalán rendezését, a Migránsoook ? avagy túlsúlyban a bárkánk című előadást láthatják a nézők a Tomcsa Sándor Színház előadásában.

A fesztiválon látható lesz egy Belgiumban élő iraki rendező előadása is, A test forradalma/Várakozás című mozgásszínházi darab.

?Az elmúlt években társakra találtunk, mert a MITEM-re meghívott művészeket ? Koreától Svájcig, Grúziától Norvégiáig, Libanontól Belgiumig ? ugyanaz a szenvedély hajtja, mint bennünket. Hiszünk abban, hogy a színház képes áthidalni kulturális, gondolkodás- és világlátásbeli különbségeket. A színház képes a kultúra leglényegét megmutatni: a kíváncsiságot ? idézi a közlemény Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója szavait.


svejk_51_600x400.png
Jelenet a Švejk. Visszatérés című előadásbólFotó: Vladimir V. Postnov

A MITEM megrendezéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma ebben az évben 200 millió forint támogatást biztosított. A www.mitem.hu weboldalon a fesztivál részletes programját is megtalálják magyarul és angolul az érdeklődők, valamint minden információ elérhető a MITEM Facebook-oldalán is.

Forrás: MTI/Kultúra.hu