Robert Schumann zongoradarabokrajongóinak ajánlják Klara Min dél-koreai zongoraművésznő február 14-i szólóestjét a Zeneakadémia Solti termében. Az előadó lemezeit világszinten is az élvonalba sorolják, Schumann műveiből pedig külön lemezsorozatot is indított.

Február 17-én a bécsi Cziffra Stiftung (Alapítvány) és a Cziffra Fesztivál fiatal tehetségeinek koncertjét hallgathatjuk meg a Hegyvidék Kulturális Szalonban, közreműködik: Jenny Gheorghita (hegedű), Kristina Miller (zongora), Vida Mónika Ruth (zongora).

Szólóestre készül Káel Norbert zongoraművész február 20-án. A Cziffra György tiszteletére rendezett koncert a rögtönzés és a megkomponált zene fúzióján alapul. A művész a klasszikus repertoár emblematikus műveit szűrte át saját világán, hogy egyszerre nyújtson nosztalgikus és felfedezésekkel teli élményt. A koncerten nagy szerzők művei kerülnek új megvilágításba a Cziffra Fesztivál bölcsőjében, a MOMKult Kupolatermében.

A Kárpát-medence népzenéje olyan csodálatos világ, amelyben minden ember talál szívének, lelkének tetsző dallamokat. Pál István Szalonna és Bandája többek között a walesi herceget is elkápráztatta muzsikájával a palota meghívására. A zenekar bejárta a világot, megmutatva számos helyszínen a magyar népzene ősi erejét. Koncertjükön tér- és időbeli zenei utazásra invitálják a közönséget a csángók muzsikájától egészen az új stílusú verbunkosokig február 24-én a MOMKultban. A koncerten rendhagyó módon két klasszikus zenész is közreműködik: Banda Ádám (hegedű) és Balázs János (zongora).

Balázs János. Fotó: Emmer László

A romantika aranykorát idézi fel Balázs János partnereivel a Zeneakadémián: nemzedékük legkiválóbb orosz világsztár szólistáival, Vadim Repin hegedű- és Alexander Kniazev csellóművésszel közös kamarakoncertjén többek közt Csajkovszkij a-moll zongoratriója hangzik el február 22-én. „Ha Csajkovszkij zenéjét szeretnénk leírni, szinte az egész világot kell belefoglalnunk egyetlen mondatba: gyönyörű líraiság, szenvedélyes kifejezőerő, ragyogó színek, a klasszikus európai érzékenység és az összetéveszthetetlen orosz karakter elegye” – vallják a művészek.

A Cziffra Fesztivál visszatérő programja a Bárest, amely megidézi Cziffra György életének azon korszakát, amikor a kiváló zongoraművész bárokban és éjszakai lokálokban zongorázott. A pesti éjszakai élet ezerszínű és végtelen zenei világát varázsolja elénk a múltból a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekara Malek Andrea csodálatos énekével és Bősze Ádám korabeli anekdotáival február 25-én a MOMKultban.

Vadim Repin. Fotó: Alexander Ivanov

„A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak” – mondta egykor Liszt. És ez így igaz: aki bejut a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny élő fordulóiba, az már bátran álmodhatja a legnagyobbakat. 2021-ben az olasz Giovanni Bertolazzi második helyezést ért el a rangos nemzetközi versenyen, a Cziffra Fesztivál pedig különdíjjal ismerte el a fiatal művészt, aki február 26-án délelőtt ad hangversenyt a Régi Zeneakadémia Kamaratermében a matinékoncert-sorozat keretében.

Minden évben különleges hangsúlyt kap az improvizáció a Cziffra Fesztivál programjában. Február 26-án Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, három különleges zenei személyiség, az improvizáció nagymesterei játszanak együtt a Zeneakadémia nagytermének pódiumán. Itt bármi megtörténhet: szerencsés véletlenek, tudatos és tudattalanul felbukkanó ötletek vezetik a zenészeket és a közönséget. Évek alatt megszerzett mesterségbeli tudás és a pillanat ereje találkozik rögtönzés közben.

A legkisebbekről sem feledkezik el a programsorozat: a MOMKult Kupolatermében Eckhardt Gábor hangszerbemutató koncertjére várják a gyerekeket és családjaikat február 27-én délelőtt Mitől zong az ora? címmel.

Snétberger Ferenc. Fotó: Raffay Zsófia

A fesztivál programja gálakoncerttel zárul, ahol 2017 óta minden évben átadják a Cziffra György-fesztivál rangos díjait. Ezt követően elhangzik Liszt Ferenc két zongoraversenye és kétzongorás versenyműve egyetlen szólista, Balázs János zongoraművész előadásában – így talán nem túlzás zenetörténeti jelentőségűnek és rendkívülinek titulálni a Cziffra Fesztivál február 27-i gálaestjét, amelyen Keller András vezényli a Concerto Budapest zenekarát.

Két kiállítás is nyílik a fesztivál során. A MOMKult Reich Károly Lépcsőgalériában a senlis-i Saint Frambourg-kápolna építészeti és fotogrammetrikai felméréseinek rajzaiból láthatunk válogatást. A Hegyvidék Galériában Dóra Ádám és Koszorús Rita tárlatának kísérőrendezvényeként zenés tárlatvezetést tartanak, amelyen Oláh Vilmos gitárművész improvizációját hallgathatják meg az érdeklődők. A kiállítás kompozíciói elsősorban építészeti és tájfestészeti elemekből épülnek fel, a természet motívumaiból, valamint strukturális mintákból, töredékekből hoznak létre izgalmas faktúrákat.

A fesztivál eseményeiről bővebben a Cziffra100.com oldalon olvashatnak.

Nyitókép: Klara Min. Fotó: Marco Borggreve