fbpx

Hamisítványokra cserélte a múzeum festményeit, az eredetik árából Rolls-Royce-ot vett

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott hétfőn egy müncheni múzeum egykori alkalmazottja, aki két éven át több festményt hamisítványra cserélt, az eredeti műalkotásokat pedig árverésen értékesítette – közölte az illetékes bíróság.

A férfit – akit a bíróság nem nevezett meg – egy év és kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A férfi 2016 májusa és 2018 áprilisa között a múzeum műszaki dolgozója volt, és bejárása volt abba a raktárba, amelyben a festményeket őrizték.

Hamisítványra cserélte ki például Franz von Stuck Mese a békakirályról című festményét. Az eredeti műalkotást egy müncheni aukciósházzal árvereztette el, egy svájci galéria jutott hozzá 70 ezer euróért. Az aukciósház által felszámított költségek levonása után a férfi megközelítőleg 50 ezer euró nyereségre tett szert. A most harmincéves férfi Eduard von Grützner és Franz von Defregger egy-egy festményét is ellopta a múzeum raktárából. Az egyik műalkotást elárvereztette, a másikat pedig eladta az aukciósháznak, amivel további 12 ezer eurót keresett.

Franz von Stuck: Mese a békakirályról / Egyszer régen (1891) című alkotása

Az illető a pénzt adósságainak törlesztésére és fényűző életstílusának fenntartására használta – hangzott el a tárgyaláson. Új lakást, drága karórákat és egy Rolls-Royce gépkocsit is vásárolt magának. A vádlott a tárgyaláson beismerő vallomást tett, a bíróság közlése szerint „őszinte megbánást tanúsított”. Vallomásában azt mondta, hogy nem előre megfontoltan cselekedett, és nem tudja, miért viselkedett így. Az ítélet jogerős.

Nyitóképen a Deutsches Museum Münchenben, ahol a férfi alkalmazásban állt. Fotó: Shutterstock / Diego Grandi

A rovat további cikkei