fbpx

Hangfoglaló Pont nyílt Debrecenben

A helyi, feltörekvő zenekarokat segítő Hangfoglaló Pont nyílt Debrecenben az egykori Delta mozi felújított épületében, amely klubzenélésre alkalmas térként működik a jövőben.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a város 2019-ben elfogadott könnyűzenei stratégiájának megvalósítása keretében létrehozott Hangfoglaló Pont feladata, hogy a könnyűzene iránt érdeklődők karrierútját egyengesse.

Az iroda többek között háttérbeszélgetésekkel, szakmai képzések szervezésével és pályázati tanácsadással segíti majd a helyi zenészeket. Puskás István kiemelte, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is elindul a zenei támogatási program: a helyi zenekarok öt kategóriában – könnyűzenei hangfelvételek, könnyűzenei videóklipek, próbahelyiségek bérlése, hangszervásárlás, zenei menedzsment és háttérszakmai képzés – nyújthatják be pályázataikat. Tavaly többszörös volt a túljelentkezés, az idén is hasonló mértékű érdeklődés várható – jegyezte meg.

Puskás István felidézte, hogy a múlt héten rendezték meg először a Made in Debrecen Fesztivált. A tapasztalatok bebizonyították, hogy a Pécsről indult rendezvény másutt is sikeres – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a felhívásra 105 helyi zenekar jelentkezett, amely kiegészült a vendégvárosok, Pécs és Nagyvárad zenekaraival. Mintegy 120 zenekar nyolc helyszínen lépett fel egy nap alatt Debrecenben. Puskás István felhívta a figyelmet arra, hogy péntektől várják a pályázatokat a Zenedoboz projektre.

Emlékeztetett arra, hogy a Zenedoboz – egy konténerben elhelyezett mini közösségi tér, amelyet a Rocksuli jóvoltából hangszerekkel rendeztek be – jelenleg a Csokonai Gimnáziumban működik. A debreceni középiskolai közösségek június 15-ig jelentkezhetnek olyan programokkal, amelyekre használni szeretnék ezt a közösségi teret. A jövő tanév elején a Zenedoboz a nyertes iskolához kerül, amely a nevelési év végéig saját zenei és kulturális életének építésére tudja használni.

Nyitókép: DEMKI/Hangfoglaló Pont

A rovat további cikkei