Papi a világ legkedvesebb nyugdíjas linkje, aki mindenkinek tartozik, és csak a jókedvét ajánlhatja törlesztés helyett. Már laknia sincs hol, egy lepukkant Duna-parti csónakházban húzza meg magát, ám szomszédja, egy népszerű szuperdiszkó tulajdonosa, Wizy ezt is elvenné tőle, hogy egy buliplázát építtessen a parton. Papi nem esik kétségbe, de fogalma sincs, mit tegyen, úgyhogy a bonyolultabb megoldást választja: segítséget kér az unokájától, Tomitól. A fiú legalább olyan link, mint a nagyapja, viszont sokkal sármosabb ? és habozás nélkül hívja a haverjait. A pesti vagányok, bohémek és egyéb szélfútta figurák tarkabarka csapata szembeszáll Wizy zsoldosaival és jéghideg alvezérével, hogy megkísérelje a lehetetlent: a csónakházból átmenetileg romkocsmát varázsolnak, hogy összegyűjtsék a túléléshez szükséges összeget.

 

Nos, a Pappa Pia története már önmagában elég izgalmas, az pedig, hogy mindehhez zene és tánc is jár, már csak hab a tortán. A többek között Nagy Feró, Stohl András, Szabó Kimmel Tamás, Reviczky Gábor, valamint Ostorházi Bernadett szereplésével készült film olyan romantikus komédia ? vagy ha úgy tetszik, musical ?, amelyet nagy valószínűséggel nem lehet nem szeretni. Sőt: mi annyira vártuk a premiert, hogy megkerestük a magyar filmtörténet legjobb zenés-táncos filmjeit, vagyis azokat az alkotásokat, melyeket épp annyira lehet szeretni, mint Csupó Gábor rendezését, a Pappa Piát.

 

Állami áruház

Gertler Viktor 1952-es filmje igazi klasszikus. Gábor Miklós, Petress Zsuzsa, Feleki Kamill, Latabár Kálmán és Turay Ida feledhetetlen játéka, valamint Kerekes János és Fényes Szabolcs zenéje feledhetetlenné teszi ezt az alkotást, melynek a története is izgalmas. Kocsis Ferenc kiváló alkalmazott, ezért kinevezik az új állami áruház igazgatójává. Munkáját többen is segítik: Ilonka, a divattervező, Dániel, a kissé már túl szorgalmas dolgozó, Klimkó, a konzervatív eladó és Glauziusz bácsi, a kedves, becsületes könyvelő. Ilonka és Ferenc kezdetben folyton csak vitatkoznak, ám az ellenszenvből hamar szerelem lesz, a kapcsolatnak azonban több próbát is ki kell állnia. A régi igazgató ugyanis bosszút forral?  

 

Ezek a fiatalok

Banovich Tamás filmje a hatvanas évek világába kalauzol minket. Egész pontosan a hatvanas évek fiataljainak világába, ahol mindannyiunk számára ismerős problémák lakoznak. A pályaválasztás terhe, a jövőben rejlő titkok megfejthetetlensége, valamint a szerelem. Szóval nem lódítunk, ha azt mondjuk: az Ezek a fiatalok hősei érzelmi hullámvasúton ülnek. A Koncz Zsuzsa és Kosztolányi Balázs főszereplésével készült alkotás azonban nemcsak érzelmes és megható, de nosztalgikus is. Általa ugyanis visszautazhatunk a múltba és megnézhetjük, milyen volt az élet a 1960 körül.  

 

Kopaszkutya

A Kopaszkutya egy 1981-ben készített zenés filmszatíra Szomjas György rendezésében, amely egy korabeli rockzenekar életébe nyújt bepillantást. A címszereplő zenekar tagjai a P. Mobil és a Hobo Blues Band közismert állandó vagy vendégzenészei, mint például Schuster Lóránt, Földes László vagy Deák Bill Gyula. A történet a zene, egész pontosan a Kopaszkutya zenekar köré épül: láthatjuk, milyen nehézségekkel küzdenek, miként zenélnek, milyen terveik vannak és miként próbálják megvalósítani azokat.  

 

Csinibaba

Tímár Péter nevéhez csak kiváló és természetesen felejthetetlen filmek fűződnek. Ezt bizonyítja, hogy mindenkinek azonnal beugrik egy anekdota, jelenet vagy dallam, ha meghallja, hogy Csapd le csacsi!, Zimmer Feri vagy Egészséges erotika. És a Csinibaba sem maradhat ki a sorból, hiszen ez az egyik, ha nem a leghíresebb és legnépszerűbb Tímár-mű, mely az 1960-as évekbe repíti nézőjét és humorral mesél arról a korszakról, amelyben a KISZ-tábor és a Ki-Mit-Tud jelentette a kiugrási lehetőséget ? akár a vasfüggönyön túlra is?

   


Made in Hungária

Szabó Kimmel Tamás nem a Pappa Piában perdül először táncra: a 2009-es Made in Hungáriában már bizonyította, hogy nemcsak játszani, de táncolni és énekelni is tud. A történet nem meglepő módon a hatvanas években játszódik: ekkor tér haza Budapestre Miki, méghozzá azért, hogy megvalósítsa álmát és ő legyen az új Jerry Lee Lewis. Bár régi barátai elfordulnak tőle, Miki nem adja fel. Benevez a Ki-Mit-Tudra és amellett, hogy óriási sikert arat, régi szerelmét is sikerül visszaszereznie.  

 

Ahogy ajánlónkból is kitűnik, a magyar filmtörténet több olyan alkotást is tartalmaz, melyben a zene, illetve a tánc játssza a főszerepet. És ez a sor most újabb filmmel gyarapodik, úgyhogy mindenkit arra bíztatunk, nézze meg a klasszikusokat, aztán jöhet a Pappa Pia!

 

A Pappa Pia című filmet augusztus 15-étől tekinthetik meg a hazai mozikban!

 

Készítette: Tóth Eszter