A Petőfi Irodalmi Múzeum ezer szállal kötődött és kötődik Esterházy Péterhez mind a Digitális Irodalmi Akadémia, mind a korábbi programok, mind a munkatársak személyes kapcsolatai révén, ezért még a karantén előtti időszámításban elkezdtek gondolkozni azon, mivel emlékezhetnének meg a közben már mindannyiunkat bezártságban érő 70. születésnapról.

A múzeum munkatársai végül úgy döntöttek, választanak egy művet és közösen felolvassák azt. A végeredményt célzottan a Vakok és Gyengénlátók Szövetsége számára szeretnék elérhetővé tenni, éppen ezért olyan művet választottak, ami nem érhető el hangoskönyvben: az Utazás a tizenhatos mélyére című, 2006-ban a Magvető kiadónál megjelent kötetet.

A PIM minden tárából és osztályáról elsősorban olyanokat kértek fel, akik ismerték, találkoztak, dolgoztak vele a korábbi években. Összesen 39 múzeumi kolléga, kézirat- és művészeti táros, múzeumpedagógus, irodalom-és művészettörténész vállalkozott, hogy egy-egy hosszabb-rövidebb részt felolvasva részt vesz ebben a rendhagyó emlékhagyásban.

Fotó: Stekovics Gáspár