fbpx

A hangszerek vonzásában

  • A Hangszert a kézbe nagyszabású, országjáró könnyűzenei hangszersimogató, interaktív hangszerkiállítás, előadás-sorozat és oktatási bemutató 6-12. osztályos diákoknak és fiataloknak.
  • A program helyben kipróbálható, óriási hangszerparkkal, rendhagyó énekórákkal, minikoncertekkel hívja fel a gyerekek, fiatalok ? és persze szüleik és tanáraik ? figyelmét a zenélésre, a könnyűzene tanulásának lehetőségeire.
  • Kéthetente más-más, összesen hét városban rendezik meg. Egy-egy városban öt napon át csaknem harminc programon lehet részt venni.
  • Az első állomás Szolnok, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ.
  • További állomások: Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Szombathely, Kecskemét és Budapest.

 

_D0A8164_Copy

A Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja és a Hangszeresek Országos Szövetsége közösen indította el a Hangszert a kézbe című programot ? jelentette be Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője. A Szolnokon induló programot három évnyi ötletelés előzte meg, akkor merült fel először a Cseh Tamás Program oktatási alprogramjának elindítása azzal a nem titkolt céllal, hogy minél többen kezdjenek el zenélni.

Az elmúlt három évben több mint kétmilliárd forintot oszthatott szét a Cseh Tamás Program a hazai könnyűzene megsegítésére, ahogy azonban minden támogatott projekthez, a mostani programhoz is kellett saját forrás. Az eredmény igen impozáns, több mint száz hangszer utazik ugyanis az ország nyolc hazai nagyvárosába. A program június 24-én, a Várkert Bazárban fog véget érni.

 

Hangszert a kézbe.zip

Már Szolnokon érdekes programok várják a gyerekeket és a felnőtteket:

Ma délután a Cseh Tamás Programról és a helyi zenélés lehetőségéről rendeznek fórumot,


a holnapi miniakadémián a könnyűzenéléssel foglalkozók menedzsmentképzésével folytatódik a program,


a csütörtöki rocktörténeti előadáson a punkokról lesz szó,


pénteken és szombaton pedig a Cseh Tamás Program által támogatott zenekarok lépnek fel.

_D0A8310_Copy

Doncsev András, az NKA alelnöke a három évvel ezelőtti, egri Music Hungary programot idézte fel, amikor maga is a zenélés jótékony hatásairól mesélt. A zene az információk könnyebb előhívását, gazdag érzelemvilágot, kreatív gondolkodást, jobb teljesítményt eredményez. ?Akkor azt szorgalmaztam, hogy indítsunk útjára egy olyan programot, amely a mindennapos zenélés lehetőségét teremti meg, alkalmat nyújt arra, hogy a gyerekek hangszert fogjanak a kezükbe. Nem az a célunk, hogy minden évben több száz profi zenészt neveljünk fel, hanem hogy ezt a belső világunkat gazdagítsuk.?

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, a szolnoki program fővédnöke elmondta: van a városban hangszerbolt, de nem a város központjában. ?A megyeszékhely iskoláiban számos tehetségpont található, ahol a munkatársak azon dolgoznak, hogy a tanórákon túl, a zenében is megcsillanthassák tudásukat a gyerekek. Megbecsülendő az is, hogy Szolnok könnyűzenei és rocktörténete mintegy 250 zenekart jegyez ? köszönettel tartozunk mindazoknak, akik feltették Szolnokot erre a palettára.? Dr. Freund Tamás agykutatót idézve a művészeti nevelést a kreatív gondolkodás alapkövének nevezte, főleg ha közösségben végezzük ezt. Mint fogalmazott: a városban az állami és a magán fenntartású iskolák sokat tesznek azért, hogy a gyerekek zenei tehetsége megmutatkozhasson.

Hangszert a kézbe.zip

A Hangszert a kézbe legfontosabb eleme egy csaknem 400 négyzetméteres interaktív hangszerkiállítás és hangszersimogató. Itt szakemberek közreműködésével kézbe vehető és kipróbálható több mint száz hangszer és hangtechnikai berendezés. Külön standon lehet gitárokkal és basszusgitárokkal, dobokkal, billentyűs hangszerekkel, ének- és elektronikus zenei tartozékokkal, valamint ministúdiókkal ismerkedni.

Délelőttönként 9-13 óráig iskolai csoportoknak szervezett rendhagyó énekórák és előadások lesznek, melyek bemutatják a könnyűzene és a könnyűzenei hangszerek fejlődésének történetét, az irányzatok és a stílusok kialakulását és sokszínűségét. Mindezt fiatal tehetségek és profi hangszeres demonstrátorok minikoncertjei egészítik ki, melyek elmélyítik a zenei emlékeket és meggyőzően prezentálják a hangszerrel élés perspektíváit. A szervezők bemutatják a könnyűzenei oktatás területén az elmúlt évtizedekben kifejlesztett jó gyakorlatokat is. A Hangszert a kézbe legfontosabb célja ? amellett, hogy minden látogató minél több hangszert próbálhasson ki ? felkelteni az érdeklődést a könnyűzenei tanulás iránt.

 

Délutánonként kísérőrendezvények, minikonferenciák, képzések, játékok kapcsolódnak a kiállításhoz. Könnyűzenei szakmai szervezetek, médiumok és zeneiskolák mutatkoznak be. Lesznek zenetörténeti előadások, szakmai beszélgetések, zeneipari képzések, illetve helyi és a Cseh Tamás Program Induló Előadói Alprogramja által támogatott zenekarok is színpadra lépnek.

 

_D0A8350_Copy
?Akkor hiteles a Hangszert a kézbe program megnyitója,
ha én magam is hangszert fogok? ? mondta Doncsev András,
aki feleségével lépett fel a szolnoki megnyitón.
Gergely Éva énekesnővel egy közös zenekarukban ismerkedtek meg.

A program fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke.

Takács Erzsébet

Fotók: Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei