Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a kecskeméti állomás megnyitóján elmondta: ifjúságkutatási felmérésükből kiderül, hogy a fiatalok jelentős többsége szeret zenét hallgatni, hiszen szabadidejük több mint felét ezzel töltik. A 2014-ben elindult Cseh Tamás Program célja pedig éppen az, hogy a zenét hallgató fiatalok zenélő fiatalokká váljanak ? tette hozzá. Az államtitkár kiemelte, a Cseh Tamás Program kilenc alprogramján keresztül eddig összesen 2,1 milliárd forintot fordítottak a fiatalok zenélésének támogatására. Több száz klub és több szász zenekar törekvéseit tudták már ilyen formán segíteni. Mint mondta, a cél az, hogy a programon keresztül minél többen ismerkedjenek meg a könnyűzenével, minél többen zenéljenek és minél többen kapjanak bemutatkozási lehetőséget Magyarországon kívül külföldön is.

 

Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke elmondta: az NKA egy évben több mint 10 milliárd forintot fordít kulturális célokra. A résztvevő fiatalokat arra biztatta, hogy minél több művészettel kapcsolatos területen próbálják ki magukat. A Hangszert a kézbe programsorozat keretében Kecskeméten is öt napon keresztül interaktív hangszerkiállítás, hangszersimogató, rendhagyó ének- és zeneórák, minikoncertek, szakmai rendezvények várják a fiatalokat és a zenélés iránt érdeklődő idősebbeket. A programsorozat legfontosabb eleme egy több száz négyzetméteres interaktív hangszerkiállítás és hangszersimogató. Itt szakemberek közreműködésével vehetik kézbe és próbálhatják ki az érdeklődők a több mint száz hangszert és hangtechnikai berendezést. Külön standon ismerkedhetnek meg gitárokkal és basszusgitárokkal, dobokkal, billentyűs hangszerekkel, ének- és elektronikuszenei tartozékokkal, valamint ministúdiókkal.

 

A délelőtti iskolai csoportoknak szervezett rendhagyó énekórák és előadások a könnyűzene és a könnyűzenei hangszerek fejlődésének történetét, az irányzatok és a stílusok kialakulását és sokszínűségét mutatják be. Mindezeket fiatal tehetségek minikoncertjei egészítik ki. Délutánonként pedig kísérőrendezvények, minikonferenciák, képzések és játékok kapcsolódnak a kiállításhoz. Mint elhangzott, a Hangszert a kézbe legfontosabb célja: a könnyűzenei tanulás iránti érdeklődés felkeltése. A programsorozatot a Hangszeresek Országos Szövetségének (Hanosz) valósítja meg az NKA Cseh Tamás Program támogatásával. A Hangszert a kézbe záró állomását Budapesten, a Várkert Bazárban tartják június 21. és 24. között, a Cseh Tamás Program ingyenes fesztiválja, a CSTP Feszt alatt.

 

Forrás: MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond