A Rátóti Zoltán kezdeményezésére épült ökumenikus szentélyt 2010 júniusában szentelték fel az őrségi faluban, a következő esztendőben rendezték meg az első fatemplomünnepet, amely az elmúlt évtizedben fesztivállá vált az őrségi faluban – idézték fel a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum fatemplomában tartott keddi programismertető sajtótájékoztatón.  

A három napon át, három helyszínen zajló programsorozat július 9-én a pajtaszínházban Csoóri Sándor-emlékesttel veszi kezdetét. A költő szülőföldről, szerelemről, nemzet iránti felelősségről szóló verseit Rátóti Zoltán és Bálint Márta előadásában hallhatja a közönség, hegedűn játszik Komáromi Márton – közölte Gryllus Dániel, a fesztivál egyik alapítója, a Kaláka együttes vezetője.

A templomi színpadon a Misztrál, majd a Kaláka együttes ad koncertet. Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági előadásában erdélyi jiddis népdalok hangzanak el Kányádi Sándor műfordításában. A szabadtéren kiépített nagyszínpadon Szalóki Ági és zenekara népzenei és 15–16. századból származó zenei művekkel, dalokkal lép fel. Az első napot a késő esti órákban a Csík zenekar koncertje zárja.

Július 10-én a nagyszínpadon a zalaegerszegi szimfonikusok hangversenyével köszöntik a közönséget. A zalai megyeszékhelyről érkező zenekar világzenei, népzenei, dzsesszes elemekkel ötvözött koncerttel lép színpadra, Szirtes Edina Mókus szerzeményei lesznek majd műsoron – mondta Tóth László, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, valamint a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar vezetője.

A délutáni órákban a szabadtéri színpadon Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Novák Péter és az Etnofon koncertjei váltják egymást. A pajtaszínházban Lackfi János Jóéjtpuszi című irodalmi műsorával várják a közönséget.

Július 11-én, a zárónapon a magyarföldi fatemplomban a fesztivál résztvevőinek közreműködésével tartanak ökumenikus istentisztelet. Kora délután a templomi színpadon a Légierő Zenekar ad majd fesztiválzáró térzenét.

Nyitókép forrása: az esemény Facebook-oldala