A centenáriumi tárlat az 1957 és 2000 közötti alkotásokat mutatja be, melyek kiindulópontja az Écriture rose című festmény. Az ikonikus, több mint négyméteres mű mély és sorsfordító mondanivalója mellett szélesebb körben azzal vált ismertebbé, hogy Emmanuel Macron irodájának falát díszíti. A tárlaton az úgynevezett pliage technikával megalkotott fantasztikus alkotásokban gyönyörködhetnek a műkedvelők. A különböző hajtogatással, gyűréssel létrehozott sorozat darabjai: Mariale, Catamurons, Panses, Meun, Étude, Blancs, Tabula, Sérigraphies és Laissées. Az életmű utolsó darabjait is bemutatják.

Hantaï alkotásait más művészek munkáival közösen állítják ki, akiknek hatása meghatározó volt Hantaï fejlődésében. Így Jackson Pollock, Henri Matisse, valamint Michel Parmentier és Daniel Buren munkái is szerepelnek a nagyszabású centenáriumi tárlaton.

A kiállítás kurátora a párizsi Musée Picasso korábbi igazgatója, a Scsukin- és a Morozov-gyűjtemény tárlatát is jegyző Anne Baldassari.

Magyarországon elsőként 2014-ben a Ludwig Múzeumban rendeztek retrospektív tárlatot. 2019-ben az Ybl Budai Kreatív Ház adott otthont Hantaï alkotásainak, és a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában minden évben egyéni, illetve csoportos kiállításon láthatják a világhírű alkotó páratlan alkotásait. 

A tárlat Párizsban május 18-tól augusztus 28-ig látogatható.

Fotó forrása: Kálmán Makláry Fine Arts Galéria