fbpx

Hantaï Simon festménye a Virág Judit Galéria árverésének sztárja

A világ leghíresebb magyar absztrakt festője, Hantaï Simon egyik nagyméretű festménye lesz a Virág Judit Galéria tavaszi árveréssorozatának sztárja. A 12. Háború utáni és kortárs művek aukcióján Keserü Ilona, Fajó János, Kassák Lajos, Lakner László képeire is lehet licitálni.

Különleges anyag ez a mostani: habár az alkotók mindegyike jól ismert, a közelgő árverésen szereplő alkotásaik csak ritkán kerülnek a műgyűjtők látóterébe.

Hantaï Simon, a leghíresebb magyar absztrakt festő feltűnése igazi nóvum a hazai műkincspiacon.

A művész iránti hatalmas nemzetközi érdeklődést jól jelzi, hogy 2016-ban négymillió euróért, vagyis több mint 1,4 milliárd forintért kelt el az egyik festménye a Sotheby’s párizsi aukcióján. A 12. Háború utáni és kortárs művek aukcióján harminckétmillió forintról indul a licit a nagyméretű olajvászon képért. Hantaï 1948-ban Párizsban telepedett le, utána soha többé nem jött vissza Magyarországra – modern művein megelevenedő különleges világát nem hagyományos eszközökkel, hanem pengével, ronggyal, szivaccsal alkotta meg.

Hantaï Simon: Cím nélkül (1958)

Keserü Ilona Közelítés emléke című képe egy különleges reprezentációja a művész egyik legizgalmasabb korszakának, kikiáltási ára 6 millió forint.

Keserü egy másik festménye is új tulajdonosát keresi tizenhárommillió forintos induló árról – a Felszálló hangzat című képen vízszintes színsávok adnak hátteret a felfelé haladó két színfolt-csoportnak, amelyek − a mű címéből kiindulva − zenei akkordokként is értelmezhetők.

Fajó János Piskóták III. című, örömöt sugárzó, lüktető hatású képe a művész egyik első festménye, amelyen az ikonikussá vált, babapiskóta formát használta. A nagyméretű, múzeumi rangú kép tízmillió forintos kikiáltási árról indul. Érdekesség, hogy Fajó egy „piskótás” térplasztikával is szerepel a tavaszi aukción.

Fajó János: Piskóták III. (1973)

Kassák Lajos Kompozíció No.3. című képe 1960-ban készült. Zsúfolt színvilágával hidat képez az európai konstruktivizmus és a magyar táj- és atmoszférafestők között.

Nemcsak most, hanem már a hatvanas években is zajos sikerrel szerepelt nemzetközi kiállításokon, többek között Párizsban is. Kassák műveiért egyre többet fizetnek a műértők – a most aukcióra kerülő kép huszonnégymillió forintos kikiáltási árról indul.

Lakner László a kortárs aukciók állandó szereplője, ám szürnaturalista korszakának darabjai csak ritkán kerülnek kalapács alá a hazai műkincspiacon. A 7,5 millió forintról induló Csendélet című kép ezért igazi csemege a műgyűjtők számára.

„Az utóbbi években rendkívüli mértékben felértékelődtek a kortárs magyar alkotók, akiknek az alkotásai külföldön akár több száz millió forintért találnak új tulajdonosra. A mindenkori célkitűzésünkhöz tartjuk magunkat, különleges tavaszi aukciós gyűjteményünkkel még tovább kívánjuk növelni művészeink értékét és megbecsülését” – mondta el Kelen Anna aukcióvezető, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

A galéria tavaszi aukcióján szereplő összes mű ingyenesen megtekinthető április 11. és 22. között.

Nyitókép: a Virág Judit Galéria 12. Háború utáni és kortárs művek aukciójának kiállítása. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A rovat további cikkei