„Megrendítő, művészi, emberi hitvallás és keserűségében is biztató prosperói végrendelet a marosvásárhelyi Cseresznyéskert. Fájdalmasan gyönyörű búcsúja egy kivételesen nagy művésznek” − írta Nánay István kritikus, egyetemi tanár. A nagybeteg rendezőt, harag Györgyöt műtét utáni lábadozása 1985-ben Marosvásárhelyhez kötötte, eközben vállalkozott rá, hogy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román társulatával színpadra állítsa Csehov művét, amelyet korábban, más felfogásban már Újvidéken is megrendezett.

Az előadás Romulus Fenes metaforikus díszletében valósult meg, amelynek végső formáját a rendező már nem láthatta a színpadon, mert a bemutató előtt másfél hónappal állapota olyannyira leromlott, hogy a betegség végleg ágyhoz szegezte. A rendezés addigra díszletek nélkül már elkészült. A színpadra állítás utolsó simításait, a darab díszletbe helyezését Haraggal mindenben egyeztetve fiatal rendezőkollégája, Tompa Gábor felügyelte. Az előadás óriási szakmai és közönségsiker volt. A nagyszerű színészi alakítások közül a kritika kiemelte a Ranyevszkaját alakító Silvia Ghelant, továbbá a Cseresznyéskert új gazdáját, Lopahint megszemélyesítő Ion Fiscuteanut, a Gajev figurájában élete egyik legjobb alakítását nyújtó Mihai Gingulescut és Firsz, az öreg inas szerepében a darab végszavait, Harag György üzenetét kimondó Aurel Stefanescut. 

Kivételes alkalom, hogy ezt az előadást most, a romániai TVR Nemzeti Tévészínház felújított archív felvételéről láthatjuk Budapesten is. A darabot az Uránia Nemzeti Filmszínház június 2-án este a Színház Tele Vízióval című sorozatában egyszerre vetíti mozivásznán és ugyanabban az időben online formában, streaming csatornáján is. 

A sorozatban további három vetítést láthatunk még. Június 16-án a bukaresti Bulandra Színház Jurij Kordonszkij rendezte Ványa bácsi című előadását, amely 2004-ben Budapesten is vendégszerepelt, s egyesek szerint az év előadása volt. Majd június 23-án online formában is műsorra kerül Mihail Sebastian Vakációsdi című darabja, amelyet korábban mozivásznon is meghirdetett az Uránia. Június 30-án pedig a TVR Nemzeti Tévészínház tavalyi premierjét, Albert Camus Caliguláját nézhetjük meg, melynek címszerepét Demeter András, a tévészínház magyar igazgatója alakítja.

A nemzetközileg magasan jegyzett romániai színházművészet és azon belül a különlegesnek számító tévészínházi műfaj fontos, klasszikus és kortárs alkotásaiból válogató sorozat az Uránia, a TVR Nemzeti Tévészínház együttműködésével, valamint a Budapesti Román Kulturális Intézet támogatásával valósul meg. Az előadások (a sorozat márciusban bemutatott első darabjának kivételével) román nyelven, magyar felirattal láthatók. A program kurátora Darvay Nagy Adrienne színházkutató, színháztörténész, aki az előadások feliratozásának magyar szövegét is jegyzi. 

A sorozat programja elérhető az Uránia honlapján.