fbpx

Harisnyás Pippi jött, rosszalkodott és tarolt

„Komolyan kell venni a gyerekeket, ebben minden alkotótársammal egyetértettünk – mondta el Novák Eszter rendező. – Zeke Edit díszlet- és jelmeztervező, Lázár Zsigmond zenei vezető és a színészek egyaránt mindent beleadtak a munkába, hogy a legmagasabb rendű színházi élményben részesüljenek a nézők. Ebben elévülhetetlen érdeme van a címszereplő Soltész Bözsének is. A Harisnyás Pippiben valódi zenészek játszanak igazi zenét – fülbemászó dallamokkal közel jön a muzsika. Szerintem a színháznak kötelessége is a zenei ízlést nevelni, ezért jól dönt az az intézmény, amely költséget sem kímélve energiát szán erre. Az is szerencsés, hogy maga a darab ihletett, tehetséges történet, amely a kamaszodó gyerekek titkos vágyait, problémáit fogalmazza meg. Önállóság, szabadság, barátság – mindenről szó esik, ami igazán fontos a számukra. Ráadásul mi nem voltunk restek, hogy folyamatosan szórakoztassuk őket, ébren tartva a kíváncsiságukat.”

Harisnyas_Pippi_vasar
Fotó: Hámori Zsófia

 

A Pesti Magyar Színházban évek óta számít a közönség a színvonalas gyerekarabokra, és a kínálatban nem is csalódik. Ennek bizonyítéka az első Pécsi Családi Színházi Fesztiválon szereplő Rumini, amely a bemutató után 3 és fél évvel már a 100. előadásához érkezett – az idén bemutatott Harisnyás Pippinek is hasonlóan fényes karriert jósolnak a színházi szakemberek. Zalán János direktor kiemelten fontos kulturális feladatának tekinti, hogy minden ember már gyermekkorában jusson el színházba: „A legideálisabb az, amikor valaki gyerekként válik színházszeretővé, hiszen felnőttként így lesz belőle visszatérő színházlátogató – mondta Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója. – Számunkra jelen pillanatban tehát az a legnagyobb kihívás, hogy a szüleikkel együtt megszólítsuk ezt a korosztályt, sőt felkeltsük bennük a vágyat arra, hogy akarjanak színházba jönni, ha tetszik, úgy is mondhatnám, megszerettetni velük a színház máshoz nem hasonlítható varázslatát. A pécsi bemutatkozás Harisnyás Pippinek az eddigi kiváló fogadtatás ellenére is fontos, mert a nézőkkel minden személyes találkozás egyformán jelentőséggel bír, ekkor dől el ugyanis, hogy szájhagyomány lesz-e a bemutatóból. Meggyőződésem szerint ugyanis egy színházi előadás számára az a legnagyobb siker, ha elhangzik a kérdés egymás közt, akár az oviban, akár a suliban, hogy: „Te láttad már a Harisnyás Pippit?”

Pippi_vasar
Fotó: Hámori Zsófia

 

A Családi Színházi Fesztiválra utazó társulat egyik tagja, Ágoston Péter izgatottan várja a pécsi vendégjátékot. „Nagy kihívás, ha az előadást nem a saját, megszokott helyén játsszuk, hisz sosem tudhatjuk előre, milyen fogadtatásra számíthatunk. Egyetem alatt minden évben, és korábban, az egri színház előadásaival is sokat voltam Pécsett játszani. Mindig csodáltam az ottani közönség nyitottságát a vendégelőadások iránt. Most a pécsi gyermekközönséggel is megismerkedhetem. Biztos vagyok benne, hogy Baranya megyében is sok Harisnyás Pippi él, de abban is, hogy a mi előadásunk után még többen lesznek. Annak pedig külön örülök, hogy a diplomaosztó után pár évvel találkozom azokkal az osztálytársaimmal, akik odaszerződtek. Nos, valamelyik belvárosi vendéglátó egység komoly bevételre számíthat…” – vallotta be Ágoston Péter, aki a darabban Pippi legjobb barátját, Tomit játssza.

 

A Harisnyás Pippit ebben az évadban mindössze kétszer láthatja a már csak a közönség, a Pécsi Családi Színházi Fesztivál mellett a Pesti Magyar Színházban gyereknapon, május 31-én, 15:00 órai kezdettel. Ősztől újra folyamatosan műsoron lesznek Pippi kalandjai.

Az előadás rendezője Novák Eszter.

A rovat további cikkei