Közel húsz Ikarus buszt állít ki a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában. A múzeum harmadik alkalommal rendezi meg az Ikarus MiniFesztet, így megtekinthetők lesznek azok a járművek, amelyek kiemelkedő szerepet töltöttek be az autóbuszgyár történetében.

A program részeként meg lehet nézni a Bringára váltva című időszaki kiállítást is, amely több mint száz kiállított kerékpáron keresztül mutatja be a kerékpározás 200 éves történetét, a hétköznapi használattól a sportig. A múzeum gyűjteményében lévő autóbuszok közül kilenc Ikarust mutatnak be hétvégén, többek között a híres 66-os „Farost”, a sokak által ismert 211-est, az ikonikus 311-est, valamint az újonnan felújított, 1986-os gyártású 256.50 V modellt is.

A tájékoztatás szerint az eseményre a Volánbusz Zrt., a BKV Zrt. és a Légiközlekedési Kulturális Központ jóvoltából, valamint magánszemélyektől további 10 figyelemre méltó busz érkezik a helyszínre, például az Ikarus 180-as, továbbá egy különleges tárgyalóbuszt is megtekinthetnek az érdeklődők. Pénteken a Mesél a 311 című programon megismerhetik a látogatók a legendás busz történetét, megtapasztalhatják a korabeli utazás körülményeit, valamint hallhatnak a 311-es egzotikus kalandjairól is.

Szombaton a múzeum szakemberei több tárlatvezetéssel készülnek, amelyek alkalmával egyes Ikarus buszok belterébe is felmehetnek a látogatók, valamint megismerhetik az Északi Járműjavítóban kiállított járműveket: vonatokat, buszokat és kerékpárokat.

Az Ikarus Moziban először lehet megnézni a Múzeum Közlekedő ember című sorozatának egyik legújabb epizódját, amely Matolcsy Mátyás, az Ikarus volt fejlesztési főmérnökének munkásságát mutatja be. A későbbiekben további epizódok is elérhetőek lesznek a sorozatból, amelyek az Ikarus meghatározó szereplőinek életébe nyújtanak betekintést.

Az Ikarus MiniFeszt mindhárom napja a Bringára váltva című kiállításra szóló belépőjeggyel látogatható. Szombaton és vasárnap hosszabb nyitvatartással – 19 óráig – várja a Közlekedési Múzeum az érdeklődőket, belépésre mindkét nap 18 óráig van lehetőség.

Nyitóképen a Közlekedési Múzeum újonnan restaurált Ikarus 260-as autóbusza a kőbányai Északi Járműjavító Dízelcsarnokában 2023. július 26-án. Fotó: MTI / Máthé Zoltán