fbpx

Harmadik alkalommal várja a kicsiket és a nagyokat a Kalandra Fül Fesztivál

A Danubia Zenekar egy európai szinten is ritkaságnak számító zenei esemény keretében szeretné közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez a gyereknap hétvégéjén a Budapest Music Centerben (BMC).

A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen olyan klasszikus zenei eseménye, amely – immár harmadik alkalommal – egy helyre gyűjti a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat az óvodás és kisiskolás korosztály számára. Az eseményre a zenekarhoz csatlakozik Szinetár Dóra is, aki nemcsak műsorvezetőként lesz jelen, hanem közreműködik néhány produkcióban is a BMC-ben.

A III. Kalandra Fül Fesztivál házigazdája a Danubia Zenekar, akik innovatív előadásaikkal az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyították, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni.

Az esemény azontúl, hogy értékes információkkal látja el a legkisebb nézőket is, a célcsoport számára a leginkább befogadható módon nyújt minőségi zenei élményt, fontos szerepet tölt be az énekzene- és hangszertanulás megkedveltetésében. A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás, nevelés kiemelkedő alakja, kollégáival rengeteg tapasztalatuk van abban, hogyan szólíthatók meg az óvodás, iskolás korosztályok tagjai.

„A kedvenc hétvégénk az évben, amikor a BMC minden szintje és terme gyerekzsivajtól hangos, amikor reggeltől estig szólnak a kedvenc klasszikusaink, amikor eljátszhatjuk a legjobban sikerült előadásainkat a kicsiknek és családjuknak, amikor újabb ovis rajongókat szerzünk Ravelnek és Bartóknak, akik modern mesék álruhájában hódítják meg a legkisebbeket” – hangsúlyozta Hámori Máté a fesztivál kapcsán.

A fesztivál mindkét napjának délelőttjén, május 28-án és 29-én is a zenekar két-két saját ifjúsági produkciója lesz látható, további négy előadás pedig kifejezetten erre az alkalomra készül koprodukcióban.

A közös produkciók között szerepel a Szent Efrém Férfikarral és a ZeneMűvekkel tervezett koncert, a Közös hang című előadás a Máltai Szimfónia programban hangszeren tanuló gyerekekkel, valamint a Fabényi Réka által vezetett, autista, Down-szindrómás és más fogyatékkal élő fiatal tagokkal is rendelkező Parafónia Zenekarral közös fellépés.

Szinetár Dórával műsorvezetőként és egy-egy produkció közreműködőjeként is találkozhatunk a fesztiválon. „A zene akarva-akaratlanul az életünk része, és ha azt szeretnénk, hogy a gyerekeink nyitott, érdeklődő, el- és befogadó felnőttek legyenek, szerintem elengedhetetlen, hogy a zene világából is minél többfajta ingerrel találkozhassanak. Amúgy meg minél kisebb egy gyerek, annál kevésbé kell vele »megszerettetni« a klasszikus zenét, simán csak hagyni kell, hogy szeresse! Boldog vagyok, hogy háziasszonya lehetek egy ilyen remek programnak, és részese lehetek, ahogy különböző világok találkoznak egymással, és rájönnek, hogy mennyi bennük a közös vonás” – fogalmazott Szinetár Dóra.

A III. Kalandra Fül Fesztiválra már megvásárolhatók az elővételes jegyek, a kétnapos eseményen lehetőség lesz ingyenes kísérőprogramokon is részt venni. További információ itt elérhető.

Fotók: Kalandra Fül Fesztivál/Posztós János

A rovat további cikkei