fbpx

Harmadik évét kezdi a BME és az MNB kutatási és tehetséggondozó programja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szakértőinek összefogásával hiánypótló tanulmánykötet jelent meg a mesterséges intelligencia, valamint a blokklánc-technológia és a gépi tanulás témaköréről.

A MNB és a BME 2019 őszén stratégiai együttműködési szerződést kötött, amelynek nyomán szerteágazó műhelymunka zajlik a Műegyetemen a két szervezet szakértői részvételével. Ennek keretében a pénzügyi digitalizációhoz kapcsolódó közös kutatások mellett kiválósági ösztöndíjpályázatot és a 8–14 éves korosztály pénzügyi tudatosságát segítő interaktív alkalmazás fejlesztését célzó hallgatói innovációs versenyt is meghirdettek. 

A Gondolat Kiadó gondozásában most megjelent A digitális transzformáció technológiai kérdései – Digitális lábnyomaink, mesterséges intelligencia, ipari IoT című tanulmánykötetet a BME Villamosmérnöki és Informatikai (BME VIK), valamint Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának (BME GTK) oktatói írták az MNB és a BME közötti együttműködése részeként. 

A digitális technológiák terjedése az életünk minden területét radikálisan átalakítja, a mesterséges intelligencia segítségével egyre jobban megérthetjük és befolyásolhatjuk a világot, az adatok gyűjtésével és elemzésével egyre megbízhatóbb tudás alapján dönthetünk. Az új megoldások kulcsa az egyre több adat és az egyre okosabb algoritmus. Ezek feltárásában, létrehozásában, kutatásában, oktatásában élenjáró a Műegyetem. Ezen folyamatokat tekinti át a kiadvány, fontos részleteket bemutatva világunk digitális átalakulásáról és a mesterséges intelligencia kérdéseiről.

Fotó: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A rovat további cikkei