Az először 2013-ban ? hagyományteremtő szándékkal ? megrendezett Koronázási Ünnepi Játékok a nagyszabású, tízezrek által látott óriásbábos felvonulásokkal, a történelmi belvárost átszelő, mozgó képregényes időutazásra csábító Fény utcákkal, István, majd László királyok életének, koronázásának felelevenítésével egy csapásra belopta magát az emberek szívébe.

A III. Koronázási Ünnepi Játékok ? augusztus 15. és 17. között ? a 920 éve Székesfehérváron megkoronázott Könyves Kálmán uralkodását idézi meg, aki szokatlanul nagy műveltségével bizonyította trónra termettségét. A tanult király életének fontos eseményeit nappal színes középkori forgatagban hagyományőrzők és a közel öt méter magas királyi óriásbábok látványos bemutatói elevenítik fel. Este fénybe borul a belváros, a Fény utca falaira vetített mozgó történelmi képregényből kiderül, hogy ?könyves? királyunk hogyan reformálta és enyhítette meg elődje törvényeit, hogy küzdött meg örök riválisával, lázadó öccsével, Álmos herceggel, mivel próbálta erősíteni a tanulás fontosságát.

 

A Koronázási szertartásjáték rendezője, Szikora János idén is ragaszkodott alkotótársaihoz, a dramaturg Matuz Jánoshoz, a jelmeztervező Kovács Yvette Alidához és a látványtervező Szendrényi Évához. A főszerepet Egyed Attila, a Vörösmarty Színház művésze kapta, feleségeit Tasnádi-Sáhy Noémi és Kerkay Rita játsszák. A krónikást és a koronázó érseket két visszatérő színész, Blaskó Péter és Mihályi Győző alakítják.

Nem csak a Koronázási Ünnepi Játékok miatt érdemes ellátogatni Székesfehérvárra. Az államalapításunk ünnepe köré szervezett tíznapos rendezvénysorozaton mindenki talál kedvére való programot. Az augusztus 18-i Musica Sacra igazi kuriózum a komolyzene kedvelőinek a világhírű olasz karmester, Carlo Ponti Jr. vezényletével. Puccini dallamai Kálmándy Mihály és László Boldizsár operaénekesek, valamint az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és az Egyesített kórus tolmácsolásában zengik be a Koronázó teret, de lesznek könnyű- és katonazenei koncertek, régizenei együttesek is.

Az augusztus 20-ai Fehérvári királyok menete egy páratlan történelmi, hagyományőrző felvonulás az egyenként is művészeti alkotásnak számító, tizenhárom darabos Árpád-házi óriásbáb-gyűjteménnyel, az Alba Regia Táncegyüttes őket kísérő kétszáz fiatal néptáncosával és Kárpát-medence legkiválóbb néptáncegyütteseivel.

A zarándoklatot ünnepi közgyűlés követi, majd a határon túli táncegyüttesek a Táncra Magyar esten az emberiség legegyetemesebb nyelvén, zenével és tánccal emlékeznek a múltra, s köszöntik a vendégeket. Az ünnepséget este látványos tűzijáték zárja. A jubiláló XX. Nemzetközi Néptáncfesztivál belvárosi táncszigetekkel, folkestekkel, izgalmas gasztronómiai utazásokkal, gyermekfoglalkozásokkal és egy különleges fesztivál ligettel koronázza meg a Székesfehérvári Királyi Napokat augusztus 19. és 23. között.

Fotó: Csákvári Zsigmond