Az előadásokat az idén is szakmai beszélgetések követik, az elmúlt 6-8 év Deszka fesztiváljain rögzített szakmai fórumok anyagát pedig nyomtatott formában is megjelentetik – jelentette be hétfőn sajtótájékoztatón Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója.

A fesztivál nyitó eseményén kerekasztal-beszélgetésen emlékeznek meg a tavaly elhunyt Térey Jánosról, Debrecen szülöttjéről. A fesztivál díszvendége a szintén debreceni születésű Hajdu Szabolcs lesz, az általa rendezőként és íróként jegyzett „színházi trilógia” – Ernelláék Farkaséknál, Kálmán-nap, Egy százalék indián – egymás után tekinthető meg a programban.

A 34 produkcióból kilenc a határon túlról, ebből hat előadás Romániából érkezik. Utóbbi kapcsán érdekességként jegyezte meg Gemza Péter, hogy Egressy Zoltán Portugál című drámáját román nyelven, magyar felirattal láthatja a közönség.

Most először kapott meghívást a Deszkára egy Amerikai Egyesült Államokban készült produkció. A test történetei: Éva című, angol nyelvű Visky András-darab Chicagóból érkezik Debrecenbe – mondta el Gemza Péter.  A nemzeti összetartozás éve jegyében a hazaiak és a Románia magyar lakta területeiről érkező drámák mellett Kassáról, Szabadkáról és Beregszászról vendégszerepelnek produkciók az idei fesztiválon, ahol a Gördeszka keretében 10 gyermek- és ifjúsági előadást is tartanak.

A hagyományoknak megfelelően a szakmai beszélgetések mellett az idén is megrendezik a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt fórum elnevezésű drámafejlesztési programot.

A részletes program itt olvasható.

Jelenet az Ernelláék Farkaséknál című darabbó.