fbpx

Három alkalommal is fellép a beregszászi színtársulat a hónap végén Pécsen

Három alkalommal adja elő Petőfi Sándor A helység kalapácsa című elbeszélő költeményéből alkotott színdarabját a beregszászi társulat a Pécsi Harmadik Színház (PHSZ) meghívására májusban. A baranyai intézmény a kárpátaljai társulat támogatására biztatja publikumát.

A PHSZ közleménye szerint a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös – Vidnyánszkí Attila rendezte – produkcióját május 23-án egyszer, egy nappal később pedig két alkalommal tekintheti meg a publikum Pécsett.

Azt írták, hogy a kárpátaljai társulat meghívását akkor döntötték el, amikor az ukrajnai háború kezdetén a beregszászi színészek Magyarországra érkeztek, ugyanis a lehetőséggel a külhoni magyar művészeket kívánják segíteni nehéz és bizonytalan helyzetükben – jelezték a kommünikében.

Vincze Jánost, a PHSZ igazgatóját idézve közölték: a kárpátaljai társulat jelenleg Budapesten van, és hamarosan Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be a Nemzeti Színházban Petőfi Sándor A helység kalapácsa című komikus eposzát, e produkcióval érkezik Pécsre is a társulat.

A nézők a belépőjegyen felül támogatói jegyeket is vásárolhatnak, de aki jegyvásárlás nélkül kívánja támogatni a kárpátaljai társulatot, megteheti egyéni hozzájárulás formájában is az általa felajánlott összeget a Pécsi Harmadik Színház számlaszámára utalva. Ez esetben mindenképpen fel kell tüntetni: „Beregszásziak támogatása” – hívták fel rá a figyelmet a tájékoztatásban.

Az amatőr és alternatív hagyományokra építő, társulattal nem rendelkező, saját és meghívott produkciókra épülő PHSZ a „külhoni magyar színházak befogadó- és játszóhelyeként is működik: eddig 18 társulat közreműködésével 47 produkcióból 240 előadást tartottak” – olvasható az intézmény közleményében.

Nyitókép forrása: a Pécsi Harmadik Színház Facebook-oldala

A rovat további cikkei