Lantos István zongora- és orgonaművész, Sajdik Ferenc grafikus-karikaturista és Selmeczi György zeneszerző-zongoraművész vehette át idén a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat pénteken a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában, a Pesti Vigadóban.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a díjak ünnepélyes átadóján hangsúlyozta: a nemzet művésze alkotásain, odaadásán, a tanítványok nevelésében megtestesíti mindazt, ami ideálisnak tekinthető. Mint hozzáfűzte, három olyan, nagy művész veheti át az elismerést, aki nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem az emberiségnek tud közölni valamit.

Vashegyi György, az MMA leköszönő elnöke felidézte: a Magyar Művészeti Akadémia tíz éve azért kezdeményezte az Országgyűlésben a díj megalapítását, hogy létrehozza a magyar művészet és kultúra legrangosabb társaságát a kimagasló teljesítményt nyújtó művészei számára a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet területén. A nemzet művészeire úgy tekintünk, mint a hazai alkotók legrangosabb művészeinek közösségére  – mondta Vashegyi György, aki egyúttal derűs halhatatlanságot kívánt az idei év díjazottainak.

Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész, karmester pályáját a kolozsvári Állami Magyar Színház karmestereként kezdte meg. Később a Zeneakadémia tanárképző intézetében tanított. Zeneszerzőként zenekari és vokális műveket, valamint a klasszikus kamarazene mellett számos színpadi és filmzenét komponált. Sokoldalú művész, aki a zenei élet több ágában maradandót alkotott. A kitüntetett megilletődve mondott köszönetet családjának, pályatársainak, muzsikusoknak. Az kívánta a nemzet művészeinek, hogy koruk ellenére is tudjanak tanulni a fiataloktól.

Sajdik Ferenc grafikusművész karikatúráinak, mesekönyveinek, filmjeinek összetéveszthetetlen ismertetőjegyet ad a rajzi könnyedség, fesztelenség és a következetes stílustisztaság. Rajzairól a jó kedély és az örök emberiség sugárzik. Az idén 93 éves művész a díj átvételét követően elmondta: nagyon örül, hogy nagy családja van, akikkel megoszthatja ezt azt elismerést.

Lantos István a Zeneakadémia professzora, zenepedagógusa, aki a tanítást tartja legfontosabb élethivatásának. Emellett elismert zongoravirtuóz és kamarazenész, valamint egyedülálló improvizációs készséggel rendelkező orgonaművész. A díjazott elmondta: nagyon sokat kapott a hazától, ezt a sok-sok értéket megpróbálta szétszórni a világon. „A zenével könnyű dolgom volt, mert az mindenki érti. Az irodalom nehezebb, mert ahhoz nyelvtudás kell. Mindenki azonban a maga területén megteszi azt, amit kell” – mondta.

A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére 2014 óta adják át a Nemzet Művésze címet a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó képviselőinek. Az elismerést minden évben három hazai művész veheti át.

A képen a Nemzet Művésze díj idei három kitüntetettje, Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész (b2), Lantos István zongoraművész, orgonaművész (b3) és Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista (b4) és a két díjátadó, Csák János kulturális és innovációs miniszter (j) és Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia leköszönő elnöke a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen 2023. november 3-án. Fotó: Balogh Zoltán