fbpx

Három előadással érkezik Budapestre a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

Két Urbán András- és egy Hegymegi Máté rendezést láthatnak a Bethlen Téri Színházban a budapesti nézők február 17. és február 19. között.

A Vendégváró Fesztiválon minden évben egy-egy határon túli, magyar műhely mutatja be produkcióit a VII. kerületi színházban, ezzel a repertoárjuk keresztmetszetét tárva a budapesti közönség elé. „A Bethlen Téri Színház kiemelt célja, hogy a határon túli társulatok megmutathassák értékeiket, művészetüket a fővárosban. Hiszem, hogy így egy még szélesebb képet kaphatunk a magyar kultúráról, arról, hogy milyen kérdések foglalkoztatják a modern korban a mai embert. Megtiszteltetés, hogy egy határon innen és túl is elismert társulat, mint a Kosztolányi Dezső Színház elfogadta a meghívásunkat és két futó előadásuk mellett egy premierrel is készülnek, amit először itt láthat a budapesti közönség. Korábban is követtem a munkásságukat és bátran állíthatom, hogy az bátor, friss, innovatív, sőt, sokszor tabudöntögető” – fogalmazott dr. Váczi László, a Bethlen Téri Színház ügyvezető igazgatója.

Amikor Isten hasba rúg. Fotó: szabadkai Kosztolányi Dezső Színház/Molnár Edvard

Lovas Ildikó Amikor Isten hasba rúg című regényéből az Újvidéki Színházzal készült koprodukcióval indul az idei eseménysorozat. „Amikor Isten hasba rúg, megszületik a gyermek. Arra gondoltam, hogy Isten hasba rúgott és tévedett, mert angyalt akart küldeni, de kobold bújt elő. Azonban nem tévedett az Isten, mert angyalt és koboldot szánt nekem. Egy angyalt és koboldot, egymásba gabalyodó különös lények, ezektől lett két ember a fiam. Két ember. És különleges” – szól az ajánló.

Az Úr nevében műfaja szerint „egy politikailag brutálisan inkorrekt előadás”, amely két nagy vallási kultúrát állít szembe egymással. A stand uptól kabaréig több műfajból merítő produkció azt vizsgálja, hogyan működik a mindennapi gyakorlatban a tolerancia, és lehetséges-e a segítségnyújtás az egészen más, idegen közegből, kultúrából érkező, segítségre szoruló menekültekkel szemben.

Az Úr nevében. Fotó: szabadkai Kosztolányi Dezső Színház/Molnár Edvard

Két Urbán András-rendezés után egy friss, Hegymegi Máté készítette előadással zárul a fesztivál. Gunilla Elisabeth Boëthius 1945. június 9-én született Svédországban, újságíró, drámaíró és író. Első gyermeke születése óta Boëthius elsősorban drámaíróként tevékenykedik. Több ifjúsági könyvet írt, 2015-ben pedig megjelent első felnőtteknek szóló regénye. Számos drámát és rádió adaptációt tudhat maga mögött. A 2005-ös A Föld fia egy erdőben élő, nem mindennapi család életét mutatja be egy erdőben mágikus realizmussal, groteszkül, humorral, de a tragédiát sem kisebbítve.

Nyitókép: A Föld fia. Fotó: szabadkai Kosztolányi Dezső Színház/Molnár Edvard

A rovat további cikkei