A Benczúr Ház ad otthont augusztus 8-án a 3. Nemzetközi Cigány Dal Napja budapesti eseményeinek. A programsorozatot tavasszal és nyár elején három koncert népszerűsíti.

A rendezvény főszervezője és ötletgazdája Rostás Mihály Mazsi, a Romengo zenekar zeneszerző muzsikusa és menedzsere, a Nemzetközi Cigány- és Világzenei hálózat elnöke, aki az 1943. augusztus 8-án Szkopjében született Esma Redžepova születésnapjára választotta az ünnepnapot. Redžepovat a cigányzene királynőjeként tartják számon. A 2016-ban elhunyt énekesnő nemcsak a macedón zenei kultúra világszerte ismert jelképe, személye a cigány muzsika számára épp oly meghatározó. Pályafutását olyan korban kezdte meg Jugoszláviában, amikor nemcsak a cigányzenét becsmérelték, de a cigányok is szégyenletesnek tartották, hogy a nők nyilvánosan énekeljenek. Ennek ellenére ő volt az egyik első énekes, aki romani nyelven énekelt a rádióban és a televízióban, dalaival hatalmas sikereket aratott Jugoszláviában, majd az egész világon, és a kortárs cigány előadók példaképe lett, mint ahogy példaképpé tette az is, hogy férjével és zenésztársával, Stevo Teodosievskivel 46 gyermeket fogadtak örökbe és neveltek fel.

A hálózat távlati célja, hogy a Nemzetközi Cigány Dal Napját az Európai Unió minden tagállamában megszervezzék.

Az augusztusi rendezvénysorozatot a Benczúr Házban három felvezető koncert népszerűsíti.

Rostás Mihály Mazsi és felesége, Lakatos Mónika, aki 2020-ban Womex-életműdíjat, 2022-ben Kossuth-díjat kapott, már több mint két évtizede népszerűsítik nagy sikerrel a cigányzenét, elsősorban saját formációikban.

Az első, a Benczúr Ház Rendezvényközpontban fellépő formáció március 8-án 19 órától Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, amelynek célja az oláh cigány kultúra legtisztább hagyományainak bemutatása, továbbéltetése. Mónika legfontosabb társa a Cigány Hangokban is Rostás Mihály Mazsi. Az énekesnő azt szeretné, hogy minél több virtuóz cigány zenész mutatkozzon be koncerteken, a Cigány Hangok összetétele ezért folyamatosan változik körülötte, így szinte minden esemény egyszeri élményt nyújt.

2024. április 19-én a Romengo lép fel a Benczúr Házban. A hagyományos folklórzenét játszó együttes tradicionális alapokra épít, és felhasználja azokat a kulturális és zenei hatásokat, amelyek érték őket koncertkörútjaik során négy földrészen és Európa harminc országában. Így került ez a formáció egyre közelebb a világzenéhez a jazz, a flamenco, az arab és a balkáni hatások következtében.

Június 7-én este 7 órakor a MazsiMó-GipsyMó formáció a Benczúr Kerti Esték programsorozatába érkezik. A katalán rumbára épülő zenét játszó csapat nemzetközi szinten is magasan jegyzett. Az együttest Rostás Mihály Mazsi hívta életre 2021-ben. A műfaj olyan jeles hazai képviselői csatlakoztak az együtteshez, mint például Hőnich Henrik dobbal, Kovács Krisztián ütőhangszerekkel, Csipkés Sándor billentyűvel és Balogh Guszti énekes. A MazsiMóGipsyMó koncertjén, ahol elsősorban saját dalok csendülnek fel, a Gipsy Kings nagy slágereiből is hallhatunk párat a koncert alatt.

Rostás Mihály Mazsival a cigány dal napjáról itt beszélgettünk.

További információ itt olvasható.

A képen Lakatos Mónika. Fotó: Farkas András