Három koncertet ad a Győri Filharmonikus Zenekar a fertőrákosi barlangszínházban nyáron, a Kékfrankos koncertsorozat részeként.

Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója elmondta, hogy a zenekar egyfajta regionális szerepet tölt be, hiszen nemcsak a megyeszékhelyen, hanem Sopronban, Mosonmagyaróváron, Tatabányán, Veszprémben és Dunaszerdahelyen is van hangversenysorozatuk. A Fertőrákosi Barlangszínházban elsősorban laza és könnyű darabokat mutatnak be a közönségnek.

A programot részletezve ismertette, hogy az első fellépésük június 19-én lesz The music of James Bond címmel, amelyen a filmsorozat legkedveltebb dallamai kapnak szimfonikus hangszerelést, a zenekar mögötti vásznon pedig a James Bond-filmek ismert jeleneteit vetítik ki. Az estet Alex Johansson vezényli.

Július 8-án a SopronDrum zenei fesztiválon Salute, SopronDrum! címmel lépnek fel, a koncerten olyan dallamokat szólaltat meg a zenekar, amelyekben az ütős hangszerek hangsúlyos szerepet kapnak. Elhangzik Kodály Zoltán Háry-szvitje és Gershwin Kék rapszódiája is. Zongorán közreműködik Várallyay Kinga, a zenekart pedig Kóczán Péter, a soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője vezényli.

A harmadik koncertet augusztus 20-án adják, amelyen Péter Bence zongoravirtuózzal lépnek fel. Fűke Géza ismertetése szerint, hangolódva a Páneuróai Piknik eseményeire, Péter Bence a koncerten sajátos hangzásvilágával és játékával korlátokat bont le a zenei műfajok között.

Ragány Misa, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar mintegy tíz éve ad rendszeresen koncerteket Sopronban, a barlangszínházban pedig öt éve. 

A zenekar legközelebb május 17-én ad koncertet Sopronban, akkor a Szent Mihály-templomban Joseph Haydn A teremtés című oratóriumát adják elő Rajna Martin vezényletével.

Nyitókép: Fertőrákosi kőfejtő