fbpx

Három különleges koncerttel zárul az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Február 5-én zárul az egy hónapon át tartó Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, három különleges koncertet tartogat a finisszázs programja.

Az innovatív fesztivál elsődleges célja korunk újító szellemű zenei irányzatainak minél szélesebb spektrumon való bemutatása, ahol a koncertek előtt vagy közben a közönség interaktív bemutatókon vehet részt, ezzel elősegítve az új kompozíciós elgondolások megértését. 

A záróesemények sorában február 2-án a Rubik Ernő Zoltán által megálmodott BIO feat. Murayama x TËRÏDÖ: Mozdulat kották című koncert az improvizációt állítja fókuszba. Az improvizáció mindennapjaink része – talán jobban, mint eddig a 21. században bármikor. Felmerül a kérdés: mi különbözteti meg a rögtönzést a puszta káosztól? A Seijiro Murayamával kiegészült Budapest Improvisers Orchestra és a TËRÏDÖ kollektíva táncművészei – összesen 18 alkotó/előadóművész – közös koncertjén a megszokottnál mélyebb együttműködés valósul meg zeneszerzők, koreográfusok, improvizáló táncosok és zenészek között.

BIO feat. Murayama x TËRÏDÖ: Mozdulat kották

Február 4-én az Abraz’ Ouverts lép fel a Francia Intézetben, ahol a találkozás és az elválás problematikája merül fel, amit a nyelv és a különbözőségek tesznek olyan kényessé. A két ütőhangszeres a színpadon éli át ezeket a különös találkozásokat, miközben a zarbon, egy perzsa ütőhangszeren játszanak rendhagyó módon, ahogyan a költő is játszik a nyelvvel és a szavakkal. A kortárs zene, a zenés színház, az improvizáció és az iráni ritmusok kereszteződésében az Abraz’Ouverts humorral és virtuozitással járja körül a zene és a gesztus, a hang és az érzés, a hagyomány és az alkotás közötti szoros kapcsolatot.

UMZE

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjének francia–belga–magyar vegyes műsorában stílusok és különböző szólóhangszerek, kultúrák (frankofón és magyar művek az elmúlt évekből), valamint az erre alkalomra készülő ősbemutatók (Sitzia, Letort, Gryllus) várják a közönséget. A koncerten továbbá a szingapúri, Párizsban élő zeneszerző, Diane Soh munkásságának izgalmas kulturális metszéspontjainak felderítésére vállalkozik az UMZE február 5-én a BMC-ben, Vajda Gergely kalauzolásával.

Nyitókép: Abraz’ Ouverts. Forrás:  Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

A rovat további cikkei