Három magyar kiállítás is megtekinthető a román formatervezők legfontosabb seregszemléjén, a Romanian Design Weeken, amely május 13. és 22. között zajlik a román fővárosban.

A dizájnhét első napján, pénteken Magyarország soros V4-es elnöksége kapcsán a Liszt Intézet bukaresti központja bemutatja a Magyar Művészeti Akadémiának a V4-ek megalakulása 30. évfordulójára készült nemzetközi plakátkiállítását. A tárlat 3-3 magyar, lengyel, cseh és szlovák művész munkáin keresztül enged betekintést a nemzeti sajátosságokat felvonultató kulturális plakátok történetébe. Magyarországot Horkay István, Keresztes Dóra és Orosz István képviseli a Rezidenta Scena 9-ben megtekinthető tárlaton.

A dizájnhét központi helyszínén nyílik meg szintén pénteken a Smart Hungary című kiállítás, amely bemutatja azokat a magyar exportképes fejlesztéseket, termékeket, amelyek magas innovációs tartalmúak, és nemzetközi szinten is versenyképesek.

A tárlat hét téma köré csoportosítva, 24 termék formájában mutatja meg Magyarország szellemi tőkéjét és innovációs potenciálját.

Azt villantja fel, hogyan kapcsolódik Magyarország a digitális forradalom, a fenntarthatóság és a személyre szabhatóság világszintű trendjeihez.

A Smart Hungary kiállításon a közönség láthat többek között okospólóba integrált EKG-t, univerzális ergométert, mesterséges intelligenciával ellátott, csapategységet mérő szoftvert, kötélhajtású kerékpárt, kötél- és karos hajtású kerekesszéket, kétüléses oktató- és szabadidős sportrepülőgépet és okos-kerékpártárolót is.

A harmadik tárlat a Liszt Intézet bukaresti központja és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Design Intézete közötti együttműködés folytatásaként jön létre, így május 16-tól a MOME-n végzett fémműves tervezők által készített ékszerekből látható egy válogatás. A kiállító művészek között van Bajcsi-Nagy Balázs, Égi Marcell, Fazekas Veronika, Gera Noémi, Huber Kinga, Kecskés Orsolya, Kocsor Eszter Sára, Laufer Miklós, Lőrincz Réka, Marosi László, Stomfai Krisztina, Tengely Nóra, Vékony Fanni és Zalavári Fruzsina. A kiállítás kurátora Kecskés Orsolya ékszertervező.

Fotó forrása: MMA