Meghívásos pályázaton békéscsabai és a városhoz kötődő művészeket kértek fel, hogy nyújtsanak be pályaművet: Boros Pétert, Kotormán Norbertet, Prisztavok Tibort és Miklya Gábort. Hárman éltek a lehetőséggel, összesen kilenc munka futott be. A helyi munkacsoport év elején szemlézte a pályaműveket, és azokat a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. szakértőihez küldték el.

Az alkotásokról Szarvas Péter polgármester döntött. Eszerint Munkácsy Mihály szobrát Boros Péter, az Ásító inast Miklya Gábor, a Rőzsehordó nőt pedig Prisztavok Tibor készítheti el. A tervek szerint mindegyik szobor bronzból készül majd.

Boros Péter szobra 1:1 méretarányú lesz, a Munkácsy Mihály Múzeumnál kap helyet. Emiatt elképzelhető, hogy az ott lévő mellszobrot, amit 1958-ban Borsos Miklós szobrászművész alkotott, áthelyezik a kulturális negyed másik helyszínére.

A békéscsabai Munkácsy-negyedet a pécsi Zsolnay-negyed mintájára tervezik kialakítani. Középpontja a legtöbb eredeti festménnyel rendelkező Munkácsy Múzeum lesz, de ennek keretében építik meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új épületét, felújítják a Munkácsy Emlékházat, az Ursziny-Beliczey-kúriát és három hidat. A munkálatok több helyszínen jelenleg is folynak.

Nyitókép forrása: közterkep.hu.