A 2023/2024-es évadban Brickner Szabolcs, Kovács István és Szegedi Csaba a Magyar Állami Operaház kamaraművészei, Melnyik Tatyjana pedig az évad étoile-ja. Rajna Martin első karmesterként, Halász Péter pedig első vendégkarmesterként tevékenykedik a jövőben az intézményben.

A Magyar Állami Operaház 2022/2023-as évadában 10 bemutató, köztük 5 egész estés előadás, 388 saját gyártású színpadi program, köztük 252 opera-, 103 balettelőadás, 43-féle opera- és 12-féle balettcím, 26 hangverseny és gálaest, 6 zongorás dalest, valamint több mint 150 gyermek és ifjúsági program és száznál is több, az előadásokhoz kapcsolódó ismeretterjesztő előadás és beszélgetés szerepelt a műsorban. Az MVM OperaKalandban közel 25 ezer diák vett részt élő és online programokon, a Lázár Ervin Programban több mint 4000 általános iskolás, a Csontváry Programban több száz egyetemi hallgató ismerkedett az opera műfajával. A Magyar Állami Operaház Gyermekkara és a Magyar Nemzeti Balettintézet önálló produkciókat mutatott be az évadban, a fiataloknak több ifjúsági beavató programot tartottak.

Az évadzáró Csillagóra gálán adták át az intézmény elismeréseit.

A 2018/2019-es szezon után a 2023/2024-es évadban is a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese kitüntető cím birtokosa Szegedi Csaba. A Magyar Bronz Érdemkereszttel és Melis György-díjjal kitüntetett bariton 2007 óta énekel az Operában, az idei évadban Prokofjev Háború & béke című művének magyarországi bemutatójában, Andrej Bolkonszkij szerepében nyújtott emlékezetes alakítást.

Ugyancsak az évad kamaraénekese a következő szezonban Brickner Szabolcs. A tekintélyes nemzetközi karriert is befutó tenor szintén 2007-ben mutatkozott be az Operában, az elmúlt évadban pedig Pierre Bezuhovot alakította a Háború & béke magyarországi bemutatójának főszerepei közül, a májusban színre vitt Idomeneo, Kréta királya előadásban pedig a címszerepet formálta meg.

A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese cím harmadik kitüntetettje a 2023/2024-es évadban Kovács István. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével és Oláh Gusztáv-emlékplakettel is elismert basszista, aki 1997 óta lép fel az Operában, az elmúlt szezon során a Tosca új bemutatójában Angelottit, a Háború & béke magyarországi premierjében pedig Ilja Rosztovot alakította.


649afdb433eab5ff9716028f.jpg
Solymosi Tamás, Ókovács Szilveszter, Melnyik Tatyjana. Fotó: Nagy Attila

A 2019/2020-as szezon után a 2023/2024-es évadban is a Magyar Nemzeti Balett étoile-ja Melnyik Tatyjana principál. A nemzetközileg is elismert, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett vezető balettművész 2015 óta tagja a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének.

A Magyar Állami Operaház Zenekari Kamaraművésze lett Ecseki Anikó I. hegedű szólamvezető, aki 22 éve tagja az Opera együttesének. A Magyar Állami Operaház Énekkarának Kamaraművésze Kádár Ágota, aki tíz éve az alt szólam tagja. A Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze Scrivener Louis tánckari művész, aki a londoni Királyi Balettiskola elvégzése után, 2020-ban csatlakozott a Magyar Állami Operaház balettkarához.

A Magyar Állami Operaház Gyermekkarának Kamaraművésze Kirsch-Veszeli Jázmin szoprán, aki hét éve tagja a gyerekkórusnak. A Bartók Béla konzervatórium magánének szakos diákja az együttesben betöltött feladatai mellett az elmúlt évadban szólószerepekben is fellépett. A Magyar Nemzeti Balettintézet Kamaraművésze Pollák Julianna Éva II. évfolyamos növendék, aki idén tavasszal egyetlen magyar indulóként végzett a top 12-ben a világ legnagyobb balettversenyének számító Youth American Ballet Grand Prix-n korosztálya klasszikus balettkategóriájában.

A díjátadó előtt adták át az Opera házi elismeréseit és emlékplakettjeit.

Az Oláh Gusztáv-emlékplakettet Szennai Kálmán karmester, korrepetitor érdemelte ki, aki 1998 óta dolgozik az Operában, eddigi magas színvonalú szakmai munkáját pedig Komor-, Juventus és Pless-díjjal, valamint Magyar Ezüst Érdemkereszttel is elismerték. A karmestereknek és hangszeres művészeknek odaítélhető Ferencsik János-emlékdíjban Tóth János ütős, zenekari művész részesült, a Komor Vilmos karmester emlékére alapított plakettet Keresztesi Bálint tubaművész érdemelte ki. A Márk Tivadar-emlékplakett idei díjazottja Márton Richárd jelmeztervező. A Gela Lajos, az Erkel Színház egykori főügyelője emlékére alapított plakettet az Opera művészeti támogató területén dolgozó valamely munkatársa kaphat meg, idén Niklai Judit rendezőasszisztens vehette át. Pártay Lilla részesült a Seregi László-díjban. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt-díjas érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze aktív balettművész pályája kezdetétől készített koreográfiákat és balettbetéteket.


649afd543aa03d94ef91b33b.jpg
Seregi-díj 2023 – Solymosi Tamás, Ókovács Szilveszter, Pártay Lilla. Fotó: Nagy Attila

Ókovács Szilveszter főigazgató bejelentette, hogy Kocsár Balázs ötéves kinevezésének lejártával várhatóan legalább egy évadon át a fő-zeneigazgatói poszt betöltetlen marad. A nyertes főigazgatói pályázatban foglaltak szerint és a fiatalítás jegyében Rajna Martin, a Győri Filharmonikus Zenekar Junior Prima Díjas vezető karmestere érkezik az első karmesteri pozícióra. Kesselyák Gergely vendégkarmesterként folytathatja, első vendégkarmesteri pozícióban pedig visszatér a dalszínházhoz Halász Péter, a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein első karmestere, aki 2013 és 2016 között már betöltötte a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói és első karmesteri pozícióját. A Magyar Állami Operaház ősszel induló 140. évadában pulpitusra lép Hámori Máté, Dénes István és Meskó Ilona.

A nyár folyamán az Opera együttesei Mahler VIII. szimfóniájának előadásával vesznek részt a Veszprém-Balaton 2023 EKF-programsorozatban. A zenekar kíséri Anna Netrebko és Yusif Eivazov fellépését a VeszprémFesten, továbbá hagyományos nyári meghívásai részeként az Opera együttesei részt vesznek a Margitszigeti Színház nyári programjaiban. Az Opera művészei közreműködnek a balatonfüredi Anna Fesztiválon, a Művészetek Völgyében pedig két vígoperát láthat a közönség a dalszínház produkciójában.

Nyitókép: Szegedi Csaba, a Magyar Állami Operaház kamaraénekese. Fotó: Nagy Attila