fbpx

Háromállomásos olaszországi turnén emlékeznek a 100 éve született Mészöly Miklósra

Rómában, Firenzében és Padovában lesznek programok.

1921-ben, 100 éve született Mészöly Miklós Kossuth-díjas író, a tömörítés, a határozott szituációrajzú fegyelmezett szerkesztés művésze, Az atléta halála (1966), a Saulus (1968), A tágasság iskolája (1977) és többek között A pille magánya (1989) szerzője, a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője. Születésének centenáruma alkalmából a hazai programok mellett – a Mészöly Miklós Egyesület részvételével és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával – egy háromállomásos olaszországi turné kezdődik november 22-én, hogy az író munkásságát és alkotói periódusait megismerje az olasz közönség.

A Rómában, Firenzében és Padovában szerveződő programok sorában kiemelt fókuszba kerül a Film című film, mely az író 1976-ban kiadott regényének cselekménye alapján készült 2001-ben, Surányi András rendezésében, valamint Az atléta halála című kötet. Ez utóbbinak új fordítása készül el e jeles alkalomból a Petőfi Kulturális Ügynökség fordítástámogatási pályázata keretében, Mariarosaria Sciglitano kulturális újságíró, az Universitá degli Studi Firenze professzora, olasz műfordító jóvoltából.

A Mészöly-turné résztvevői Káli Anita, Szolláth Dávid, Z. Varga Zoltán és Major Ágnes irodalomtörténészek, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének munkatársai, valamint Surányi András rendező és Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programok igazgatója.

Az előadások témái közt a Mészöly-életművet jól ismerő és a monográfiát jegyző Szolláth Dávid Mészöly Miklós és Az atléta halála kapcsán tart előadást, Káli Anita a Modern prózafolyamatok Móricz Zsigmond és Mészöly Miklós, Z. Varga Zoltán Objektivitás és személyesség Mészöly Miklós prózájában témában ad elő. Major Ágnes és Surányi András a Film című alkotásról ismertetik a gondolataikat, kiemelve, hogy milyen feladat volt anno a film nyelvére történő újrafogalmazás, illetve miben keres más súlypontokat a képi megfogalmazás dramaturgiailag.

A turné  az Accademia d’Ungheria in Roma, az Universitá degli Studi Firenze és az Universitá di Padova társszervezésével valósul meg. Az első kerekasztal-beszélgetést és előadásokat november 22-én, 18.00 órától élőben közvetíti az Accademia d’Ungheria a hivatalos Facebook-oldalán.

A nyitóképen Mészöly Miklós. Fotó: Fortepan/Hunyady József

A rovat további cikkei