A témában tartott sajtótájékoztatón Lehrner Zsolt alpolgármester hangsúlyozta, hogy örömmel látják vendégül az ország legjobb dzsesszzenészeit. Megemlítette, hogy újra egy korábban már bevált helyszínen, a nemrégiben teljesen felújított Bartók Béla téren rendezik meg a fesztivált.

Mits Gergely, a Kodolányi János Egyetem modern zenei tanszékének vezetője, a fesztivál főszervezője szerint a fesztivál különlegességét az adja, hogy nem is kellene hozzá semmilyen kísérőprogram és gasztronómiai körítés, önmagában a fellépők neve és a zenei minőség eladhatóvá teszi és bevonzza az igényes zene kedvelőit.

A három nap során tíz zenekar lép fel, és bemutatkozási lehetőséget kaptak a helyi és Fehérvárról elszármazott művészek is.

Az Alba Regia Feszt első napján a Fehérvár Big Band, a Vörös Janka New X-Series, valamint a Mörk feat. Borbély Mihály és Ferenczi György lép fel. Másnap a Bágyi Balázs New Quartet, a Jambalaya és a Vörös Tamás Project zenél, míg a zárónapon a Vibraton Quartet, a Budapest Ragtime Band, Pátkai Rozina, valamit Bársony Bálint és a Magyar Rhapsody Projekt adnak koncertet.

Az Alba Regia Feszt elődjének számító Alba Regia Jazz Fesztivált 1967-től 1986-ig rendezték meg Székesfehérváron a Videoton vállalat támogatásával és a Magyar Rádió szakmai segítségével. A rendszerváltoztatást követően hosszú csend következett, majd 2000-ben és 2002-ben rendezték meg a fesztivált, amely 2014-ben szerveződött újra Mits Gergely és Vörös Tamás jóvoltából.

Kiemelt kép: Facebook