Nem meglepő, hogy Harry Potter legújabb története szerezte meg az októberi sikerlista első helyét. A Harry Potter és az elátkozott gyermek című új regény kilenc évvel a Harry Potter és a Halál ereklyéi megjelenése után mutatja be a főhőst, aki felnőtt családapaként tér vissza, hogy legkisebb fiával együtt újabb varázslatos kalandokba keveredjen. J.K. Rowling és a rendező, John Tiffany történetét Jack Thorne dráma- és forgatókönyvíró ültette át színpadra, a West Enden nagy sikerrel futó előadás szövegkönyve olvasható most magyarul.

 

HP15_Q4_Square_LS_Pottermore
Fotó: pottermore.hu

Kepes András népszerű tévés személyiség legújabb könyvében saját életfelfogását tárja elénk. A Világkép a szerzőtől megszokott könnyedséggel és humorral vezeti végig olvasóit a világ ismerős-ismeretlen tájain, Kelet-Európától Dél-Amerikán át a Közel-Keletig, miközben arra keresi a választ, hogyan lehetséges egymástól látszólag távoli kultúrák békés együttélése.

 

Harmadik lett Borsa Brown Az Arab lánya című kötete, amelyben a szaúdi királyi családból származó Gamal és a magyar anyától született lánya együtt próbálják meg megtalálni a boldogsághoz vezető utat Közel-Kelet szabályokkal teli világában.

 

Az október több magyar szerzőnek is sikert hozott, 17. helyre került új szereplőként Vámos Miklós új regénye, a Hattyúk dala, amelynek középpontjában egy titokzatos kézirat áll. Az izgalmas, korokon átívelő nyomozás különlegessége, hogy az időben visszafelé halad: napjainkból indul, hogy aztán eljussunk a távoli múltba, ahol remélhetőleg minden titokra fény derül.

 

7A6B1CD96187B25646CD190CE8941BE9D75BB8284E6670BF96pimgpsh_fullsize_distr

Varró Dániel Mi lett hova? című legújabb kötete 19. lett. A költő csaknem tíz év kihagyás után fordult ismét a felnőttversekhez. A csodás versek többsége ezúttal a felnőtt mindennapokról szól, de a szerző jól ismert humora ezúttal is meg-megcsillan a bravúrosan megírt sorok között.

 

Új szereplőként csatlakozott a listához Kondor Vilmos, a budapesti krimik nagymestere, akinek legújabb regénye, a Szélhámos Budapest ezúttal a szerző kedvenc hősének, a Budapest Noir főszereplőjének fiatalkorát meséli el. A regény a 44. a listán.

 

Krasznahorkai László új regénye a Báró Wenckheim hazatér a 39. helyet foglalja el. A kötet méltatói szerint a könyv apokaliptikus hangvétele már-már a Sátántangóhoz hasonlít, egyetlen nagy különbséggel: a történet ezúttal nem a nyolcvanas években, hanem napjaink Magyarországán játszódik.

 

Különleges alkotás Sacha Batthyany És nekem mi közöm ehhez? című könyve, amely a XX. század vészterhes történelmébe kalauzolja el olvasóját. A magyar származású, Washingtonban élő szerző saját családtörténetének ered nyomába, a háborús bűnösökkel és történelmi tragédiákkal terhes múlton keresztül mutatja be Kelet-Európa történelmének egyik legsötétebb epizódját.

 

Tizenegyedik a rendrakás japán varázslónőjének aposztrofált Marie Kondo legújabb kötete, a Tiszta öröm, amely a Bookline Könyvek gondozásában jelent meg. A szerző azt ígéri olvasóinak, hogy bevezeti őket a rendrakás világába úgy, hogy soha többet ne legyen nyűg, probléma annak megteremtése és megtartása. A Tiszta öröm eddig hatmillió példányban kelt el összesen 40 nyelven. Mari Kondo másik kötete, a Rend a lelke mindennek jelenleg a 20. a Bookline sikerlistáján.

 

az_osztaly_vesztese_borito_1000px

A gyerekeknek szánt alkotások is helyet követeltek maguknak a legkeresettebb könyvek között. Tízedik lett Kádár Annamária Lilla és Tündérbogyó című, önéletrajzi ihletésű mesekötete, és 18. Bartos Erika két vadonatúj története, a Bogyó és Babóca rollerezik, míg a 15. helyen Wéber Anikó Az osztály vesztese című könyve áll, amelyben egy rejtélyes nyomozás során ismerhetik meg a kicsik, a szüleik és a pedagógusok, hogy milyen diákként kirekesztettnek és áldozatnak lenni az osztályban. A 35. a Bookline Top50-ben a svéd pszichológus, Carl-Johan Forssén Ehrlin Szép álmokat, Ella! című legújabb kötete, amelyben ezúttal a kis elefánt, Ella segíti a gyerekeket az elalvásban.

 

Az egyik legfontosabb kortárs orosz író, Ljudmila Ulickaja Jákob Lajtorjája című új regénye a XX. század viharos történelmén keresztül mesél a jelenről és a múltról. A könyv középpontjában két, egymással soha nem találkozó ember története áll, akik a legnehezebb pillanatokban is igyekeztek saját törvényeik szerint élni, és akiknek a sorsa a legváratlanabb pillanatban mégis összekapcsolódik valahol a XXI. század hajnalán.