Elindult a szavazás a Kaszás Attila-díj 2022. évi jelöltjeire: Harsány Attilára, a Miskolci Nemzeti Színház, Ötvös Andrásra, a 6szín és Rába Rolandra, a Proton Színház jelöltjére.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hiszen a 15 évvel ezelőtt, rendkívül fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott.

A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

A Kaszás Attila-díj komoly elismertséget vívott ki magának az évek során: nemcsak azért, mert a legkiválóbb művészek nyerték el eddig is, hanem mert a legdemokratikusabb elismerésként a szakma és a közönség választja ki a díjazottat.

„A Kaszás Attila-díj nem korlátozódik az országhatárokon belüli társulatokra, hanem nyitva áll minden magyar ajkú színművész, illetve színtársulat számára. Nagy örömünkre szolgál, hogy eddig öt alkalommal is határon túli színművész vehette át ezt az elismerést” – mondta el dr. Richly Gábor, a díj lebonyolítását 2013 óta támogató, azt szívügyeként kezelő Magyar Művészeti Akadémia főtitkára a köszöntőjében. Hozzátette: akik erre a díjra jelölést kaptak, kiérdemelték nemcsak társulatuk, hanem mindnyájunk megbecsülését: ők azok, akik nemcsak elfogadják a közösség javait, hanem vissza is kívánják adni a kapottakat.

Dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár gondolatait Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkárság főosztályvezetője tolmácsolta: „Az elismerés nem lezárás, nem befejezés, sokkal inkább jelzés, hogy a díjazott jó úton jár. Visszacsatolás arról, hogy munkássága, művészete értéket teremt. Az elismerés inspiráció a pálya koordináta-rendszerében, egyértelmű megerősítés és mély emberi gesztus.”

Rekordszámú, negyven társulat jelölt idén,

amelyek közül a közönség voksai alapján kerül ki a győztes – ismertette Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, a díj társalapítója. Hozzátette: míg kezdetben a díj súlyát a Kaszás Attilára emlékezés adta, a jelentőségét azonban az évek alatt a jelöltek névsora növelte.

Ötvös András, a 6szín jelöltje.

A színművész úgy fogalmazott: „Az egyik leghitelesebb dolog az, ha a színészről a kollégái és a közönség mondja azt, hogy díjra érdemes. A díj azt jelzi, hogy amit éppen csinál az ember, az minőségi.”

Egy korábbi interjúban Ötvös András elmagyarázta, mit jelent az, hogy egy színész a színpadon minden szerepében magáról vall.
Harsányi Attila a Miskolci Nemzeti Színház tagja.

A színművész felidézte Kaszás Attilához fűződő személyes emlékeit, arról az időszakról, amikor a Szegedi Szabadtéri Játékokon a János vitézben együtt léptek színpadra. Elmondta: „Óriási megtiszteltetés számomra ez a jelölés, mert azt jelzi, hogy a színházban elfoglalt helyem és a társulat döntése alapján mind emberileg, mind szakmailag megfelelek ennek a díjnak. Ebben a színházban nagyon sok olyan ember dolgozik, akik szintén érdemesek lennének erre a jelölésre.”

A színművészt 2019-ben már jelölték a Kaszás Attila-díjra. Akkor beszélgettünk vele arról, miért nem került be egyetlen skatulyába sem.
Rába Rolandot a Proton Színház nominálta.

A művész elmondta, bár nem ismerte személyesen Kaszás Attilát, de sokszor látta őt színpadon, tévében, kollégáitól pedig sok történetet hallott róla. Hozzátette: „Egyszerre megfelelni a szakmának és hatással lenni a közönségre, talán ez mindannyiónk legnagyobb vágya. A közösségösszetartó képességre most talán nagyobb szükség van, mint a színészi tehetségre.”

A Kaszás Attila-díjat a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. Az elismerést a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. A díj bruttó 800 ezer forinttal jár, és jelentős pénzjutalomban részesíti a díjazottat a Raiffeisen Bank is.

A Kaszás Attila-díjra augusztus 21. éjfélig lehet szavazni ide kattintva.

A díj átadásának pontos időpontjáról és helyszínéről a szervezők a későbbiekben nyújtanak tájékoztatást.

A Kaszás Attila-díj eddigi díjazottjai

2021: Rusznák András (Radnóti Miklós Színház)
2020: Földes Tamás (Budapesti Operettszínház)
2019: Orosz Ákos (Vígszínház)
2018: Nagy Csongor Zsolt (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat) 
2017: Krisztik Csaba (Vörösmarty Színház)
2016: Schneider Zoltán (Radnóti Színház)
2015: Mészáros Tibor (Csokonai Nemzeti Színház)
2014: Nagy Alfréd (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)
2013: Borovics Tamás (Szegedi Nemzeti Színház)
2012: Bányai Kelemen Barna (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)
2011: Mucsi Zoltán (Bárka Színház)
2010: Mátray László (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)
2009: Nemes Levente (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)
2008: Szarvas József (Nemzeti Színház)