A budapesti Goethe Intézet 2022 őszén kiállítást rendez Harun Farocki filmrendező, intermédia-művész és teoretikus installációiból.

Harun Farocki (1944–2014) nagy hatású német filmrendező több mint 90 filmet készített, könyveket írt, dramaturgként, színházi rendezőként és filmfőiskolai tanárként is dolgozott. Utolsó éveiben mind gyakrabban dolgozott múzeumoknak és galériáknak, média- és videóinstallációkat valósított meg, mivel a német filmipar és a televízió nem volt eléggé nyitott esszéisztikus filmjei iránt.

Műveiben a képek jelentését, keletkezését és főleg a bennük rejlő hatalmi struktúrákat vizsgálta.

A budapesti Goethe Intézet az aqb galériával közösen ez év őszén kiállítást rendez Harun Farocki installációiból. Ezzel párhuzamosan szeptember 12-től háromhetes workshopot rendeznek Antje Ehmann és Dér Asia vezetésével.

Antje Ehmann és Harun Farocki 2011 óta szerveztek workshopokat Egyetlen beállítás a munkáról – Labour in a Single Shot címmel, majd a projektet Farocki halála után Antje Ehmann vitte tovább. A workshopon 1-2 perces videók készülnek egyetlen beállítással. A vizsgálat tárgya a „munka”: fizetett vagy ingyen végzett, fizikai vagy szellemi, hagyományos vagy teljesen újszerű munka.

A workshop nyelve angol, részletes leírás, valamint részvételi feltételek itt.

Nyitókép: Harun Farocki: Interface, 1995, részlet. Fotó: Antje Ehmann