Weinstein egyik nemi erőszakkal kapcsolatos ügyét újratárgyalják, várhatóan szerdán délután áll majd a bíróság elé.

Harvey Weinstein a bíróságon. Fotó: Curtis Means / POOL / AFP
Harvey Weinstein a bíróságon. Fotó: Curtis Means / POOL / AFP

A hírhedt filmproducert 2020-ban harmadfokon ítélték el nemi erőszak vádjával Jessica Mann, egy feltörekvő színésznő elleni támadás miatt, valamint Miriam Haley volt tévés és filmes produkciós asszisztens szexuális zaklatásáért. A múlt hónapban New York legfelsőbb bírósága azonban érvénytelenítette az ítéletet, miután megállapították, hogy a tárgyalás bírója igazságtalanul engedélyezte olyan nők tanúvallomásait, akik nem voltak érintettek az ügyben.

Az ítélet eltörlése újra ráirányítja a figyelmet arra a törekvésre, amely leszámolna a befolyásos személyiségek szexuális visszaéléseivel. A #MeToo-korszak 2017-ben kezdődött a most 72 éves Weinstein elleni vádak özönével, aki továbbra is azt állítja, hogy minden szexuális tevékenysége kölcsönös beleegyezésen alapult.

Weinsteint, aki New Yorkban 23 éves börtönbüntetését töltötte, 2022-ben Los Angelesben is elítélték egy másik nemi erőszak miatt, így Kaliforniában továbbra is 16 év börtönbüntetés vár rá.

Érdekes összefüggés, hogy Weinstein eredeti tárgyalását ugyanabban a teremben tartották, ahol most Trump tárgyalása zajlik. A két férfi valószínűleg nem fog összefutni egymással, mivel Weinstein őrizetben van, és őrök kíséretében hozzák-viszik, ráadásul szerdán az épület egy másik emeletén lévő tárgyalóteremben fog megjelenni.

A cikk forrása itt olvasható.