Hat gyártó-tervező páros vesz részt a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) immár harmadik alkalommal megvalósuló design LAB elnevezésű inkubációs programjában, amely január végén fejeződik be.

A szakmai bizottság által kiválasztott hat gyártó-tervező páros esélyt kap innovatív termékek vagy termékcsaládok sorozatgyártására. Ebben az évben az Art Innova Kft. és Vasváry-Nádor Norbert tervező, a Concrazy Kft. gyártó és Kele Sára tervező, a Faktum Bútor Kft. és Horváth Máté tervező, valamint Gránit és Márvány Kft. és Bessenyei Bettina tervező az Espiritu Consulting Kft.-től, valamint a Kárpitos Partner Group Bt. és Hevesi Annabella, az IO Line And Round Kft. tervezője, a Multifelt Factory Kft. és Budai Márton, a Co & Co Designcommunication Kft. tervezője vesz részt a programban.

A nyertesek között szerepelnek a körforgásos gazdaság elvein alapuló tárgyak, kontaktmentes eszközmegosztásra épülő bútorzatok, valamint energiabarát kültéri főzést támogató eszközök is. A közös munka első lépéseként megkezdődtek a helyszíni szemlék.

2022-ben is felmérhették a pályázó gyártók és a tervezők az együttműködésben rejlő lehetőségeket. Az eseményen 17 gyártó és 12 tervező részvételével mintegy 50 beszélgetés zajlott le. Ezek eredményeként 36 pályamunkát adtak be a jelentkezők. A pályázatokat elismert szakemberekből álló bírálóbizottság értékelte, tagjai voltak Horváth Judit, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Gyűjteményének főosztályvezetője, Majcher Barbara, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának főtanácsosa, Kovács Zsófia, a Max City Center menedzsere és Wilheim Gábor, a Fabunio – Magyar Fa- és Bútoripari Unió elnöke.

Augusztus elsején indult a hathónapos megvalósítási fázis, amelyben 2023 januárjáig készülnek el a véglegesített, értékesítésre szánt termékek.

Az MDDÜ egy-két havonta helyszíni szemlét tart, hogy figyelemmel kísérje a kollaborációs folyamatot. A megvalósítási időszakban az elkészített látványtervek és műszaki rajzok finomhangolása, az anyagok és formák kikísérletezése, a sablonok, illetve tesztdarabok elkészítése, az anyag- és gépbeszerzések, valamint a gyártmánytervek elkészítése és a termékek formai fejlesztése zajlik. A következő hónapokban elkészülnek az első prototípusok is.

Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója kiemelte, hogy a design LAB programban az innovatív megoldások és a formatervezők leleményessége révén olyan, nemzetközi szinten is erős termékek jönnek létre, amelyek erősítik Magyarország dizájniparban betöltött pozícióját, amely komoly hatással van az országimázs építésére is.

Forintos-Szűcs Anita általános vezérigazgató a kollaborációk nyújtotta lehetőségeket értékelve azt mondta: a pályamunkák elkészítésekor a gyártók és a tervezők saját tapasztalataikat, alkalmazott technológiájukat és egyéni stílusukat kombinálják. „A program során megvalósított alkotások olyan új és formabontó megoldásokkal és szemléletben készülnek, amelynek köszönhetően büszkén képviselhetik a hazai kreatívipart akár a nemzetközi porondon is” – mondta.

Az MDDÜ 2020-ban azzal a szándékkal hozta létre a design LAB inkubációs programot, hogy elősegítse a kollaborációk létrejöttét a szektor szereplői között, hogy támogassa a hazai tervezők és gyártók fejlődését, az új szereplők piacra lépését, nagy hangsúlyt fektetve a gyártásfejlesztésre, az iparág versenyképességének növelésére és az ágazat exportjának ösztönzésére.

Fotó: MDDÜ