Hat plusz egy bemutatót tart új évadában a tervek szerint a fővárosi József Attila Színház. A teátrum 2020/2021-ben a szerelem és a szenvedély témáját állítja a középpontba.

A 9-től 5-ig című musical premierje márciusban lett volna, a pandémia miatt szeptember 19-én láthatja először a közönség. Októberben debütál a Hang-villa titka című interaktív mesejáték, Peter Shaffer világhírű darabja, az Amadeus, valamint Neil Simon Furcsa párjának női változata. Novemberben mutatják be Tasnádi István Szibériai csárdás című zenés romantikus játékát, 2021-ben pedig Spiró György Imposztora, valamint az Egy szoknya, egy nadrág című zenés vígjáték kerül színre – mondta Nemcsák Károly színházigazgató.

„A nőkről, a nők erejéről szól a 9-től 5-ig, amely készen áll a bemutatóra” – közölte Szente Vajk, a Broadway-darab magyar változatának rendezője. Patricia Resnick és Dolly Parton musicaljének főbb szerepeiben Szinetár Dóra, Polyák Lilla, Korponay Zsófi és Zöld Csaba látható.

Október 3-án mutatják be a Hang-villa titkát, Alan Ayckbourn gyerekdarabját Simon Kornél rendezésében, Lázár Zsigmond zenéivel. „Magam is meseszínész voltam négy éven át, fontos, hogy a gyerekekben, a jövő közönségében egy jól sikerült előadással érdeklődés alakul ki a színház iránt” – tette hozzá a rendező.

Peter Shaffer világhírű színjátékát, az Amadeust 1980-ban mutatták be Londonban. A József Attila Színházban október 10-én debütál a darab Koltai M. Gábor rendezésében, aki elmondta: a szerző 2000-ben újraírta Mozart és Salieri végső összecsapását, most ennek magyarországi premierje is lesz. „Vagány, elegáns, szellemes, felkavaró, virtuóz, látványos, elgondolkodtató darab, amelyben élőben lesz színpadon egy vonósnégyes, Szigeti Karina operaénekes pedig számos áriából ad elő részletet” – jegyezte meg a rendező. A darabban Mozartot Tasnádi Bence, Salierit Fila Balázs alakítja, a zenei vezető Dobri Dániel.

Neil Simon klasszikus vígjátékát, a Furcsa párt október 16-tól női változatban láthatja a közönség a József Attila Színházban először dolgozó Bozsó Péter rendezésében, Pikali Gerda és Fehér Anna főszereplésével.

Tasnádi István Szibériai csárdás című zenés romantikus játéka, amely a Csárdáskirálynő előtt tiszteleg, november 28-án kerül színre Hargitai Iván rendezésében, Simon Kornél főszereplésével. „Az első világháború után egy szibériai hadifogolytáborban magyar hadifoglyok bemutatták a Csárdáskirálynőt, erre épül a darab” – mondta Tasnádi István.

A 2021-es év első bemutatója Spiró György Imposztora lesz. A komédiát, amelyet a szerző eredetileg Major Tamásra írt, január 30-án Bagó Bertalan rendezésében, Benedek Miklós főszereplésével mutatják be. A József Attila Színházban szintén most debütáló rendező kiemelte: a hatalomról és a művészetről, ezek viszonyáról szól a darab, amely színház a színházban és a 19. században, a lengyelországi Wilnóban játszódik.

Bodrogi Gyula rendezi az évad utolsó bemutatóját, Barabás Pál Egy szoknya, egy nadrág című zenés vígjátékát. A főbb szerepekben Horváth Sebestyén Sándor, Zöld Csaba és Kocsis Judit látható. „Felhőtlen röhögés várható” – fogalmazott Bodrogi Gyula, aki a sajtóeseményen vette át a Sztankay István emlékére alapított díjat. A tavasszal zárult évad legjobb előadásának díját a Macskafogó című darab kapta.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: az új évad előtt meg kell győzni a nézőket arról, hogy biztonságosan jöhetnek színházba. „Az intézményvezetők már az esetleges további szigorításoknak is elébe mentek és önkorlátozó intézkedéseket vezettek be” – tette hozzá.

Nemcsák Károly beszámolt arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésével a József Attila Színház 100 millió forintot kapott az épület továbbfejlesztését célzó tervek elkészítésére. Megjegyezte, hogy az épület annak idején művelődési háznak épült, ezért nem igazán használható a padlás és nincs oldalszínpad sem. Az igazgató szólt a színház ifjúsági teátrumi vizit, valamint zenei beavató programjáról is.

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond