Még januárban hirdette meg a HRC a hazai együttesek számára a versenyt, amelyre maximum ötfős bandák nevezését várták. A jelentkezés egyik fontos feltétele az volt, hogy az élő fordulókban a zenekarok vállalják az akusztikus hangzású bemutatkozást. Emellett a zenekarnak rendelkeznie kellett profillal a nemzetközi ReverbNation.com oldalon, ahová legalább egy olyan saját számot kellett feltölteni, amelynek zenéjét, szövegét és hangszerelését a zenekar, vagy annak legalább egy tagja szerezte.

A zenekarokat a közönség juttathatta tovább a HardRockRising.com oldalon keresztül egy kattintással. A legtöbb szavazatot elnyerő Vörös Kaktusz azonnal az elődöntőbe jutott, a további öt együttest pedig a Hard Rock Cafe Budapest választotta ki a közönségszavazatok száma, az eredetiség, valamint az egyéb közösségi platformokon nyújtott teljesítményük alapján.

 

A hat legjobban szereplő zenekar a Vörös Kaktusz, a Satisfiction, a Junkie Jack Flash, a The Pills, a The Winter Totem és az Indian Joe Band lett.

Az elődöntőkön a zenekarok kettesével állnak a közönség elé 30?45 perces akusztikus szettel, amelyben saját számokat és feldolgozásokat egyaránt bemutatnak. Az együtteseket háromtagú zsűri értékeli, vagyis Czutor Zoltán, a Belmondo frontembere, Dorogi Péter, az Intim Torna Illegál frontembere és Muraközy Péter, a Sziget Kft. vezető programszervezője. Az ítészek szigorú pontrendszer alapján hozzák meg döntésüket, elsősorban a zeneiséget, az eredetiséget és az énektudást figyelik, de fontos lesz számukra a zenekar közönségvonzó képessége, valamint a rajongótábor és a zenekar közösségi médiában mutatott aktivitása is. Fontos, hogy az elődöntőkben megmérkőző csapatok közül egyik sem esik ki automatikusan, hanem a pontszámok alapján fog kialakulni a döntő hármasa, majd a végeredmény. Az elődöntők során összesen 100 pontot érhetnek el a versenyzők, majd a három legtöbb pontot szerző zenekar jut a döntőbe, a nyertes pedig ezer dollárral és a továbbjutással lesz gazdagabb.

 

hardrockrising

Németh Judit, a Hard Rock Cafe sales & marketing menedzsere a Kultúra.hu kérdésére elmondta: a versenyre bárki jelentkezhetett, nem volt megkötés, hogy profi, nagy rajongó táborral rendelkező zenekarok nem indulhatnak. A zeneviadal célja azonban, hogy ?a fiatal, kezdő tehetséges zenekarokat felfedezzük és növeljük a rajongótáborukat, illetve hogy az élő zenét népszerűsítsük a nagyközönség előtt?. Főként olyan együtteseket kerestünk ? tette hozzá Németh Judit ?, amelyek még soha nem vagy nagyon keveset álltak színpadon. ?Az akusztikus szettre a hely adottságai miatt van szükség? ? magyarázta Németh Judit, miért kérték ezt a verziót a zenekaroktól. ?Ám ez azért is jó, mert az az együttes, amelyik át tudja hangszerelni a számait akusztikus verzióra, valószínű, ért ahhoz, amit csinál? ? tette hozzá a Hard Rock Rising koordinátora, aki a zenekarokkal is tartja a kapcsolatot. Noha más ország HRC-i ? például Stockholmban ? is kérnek akusztikus verziót, a magyarok úttörőnek számítanak, ugyanis nálunk merült fel ez először.

 

Azt, hogy az elődöntők során ki kivel mérheti össze zenei tudását, a sajtótájékoztatón Czutor Zoltán és Dorogi Péter sorsolta ki. Az első elődöntőn, április 8-án 20 órakor a Satisfiction és a The Pills mérkőzik meg, az április 15-ei zeneviadalon a The Winter Totem és az Indian Joe Band csap össze, az április 22-én pedig a Vörös Kaktusz és a Junkie Jack Flash mutatja meg, mit tud. A döntő április 29-én, szerdán 21 órakor lesz, amikor is eldől, hogy a három legtöbb pontot elérő zenekar közül ki képviseli Magyarországot a nemzetközi verseny regionális fordulójában.

A Hard Rock Rising-helyszíneket öt régióba csoportosították, ahol a helyi döntők nyerteseit pontozza a nemzetközi zsűri. Az ítészek minden régióban egy zenekart juttathatnak tovább, aki elutazhat Barcelonába, hogy részt vegyen az élő döntőn. A zenekarok harcának abszolút győztese pedig a Hard Rock Rising Barcelona Fesztiválon adhat saját koncertet több mint 60 ezer néző előtt.

 

A belépés mindegyik hazai ?harcra? ingyenes, helyszín a budapesti Hard Rock Cafe.

 

A zenekarokról további információ:

 

Vörös Kaktusz:

www.reverbnation.com/1669561 

https://www.facebook.com/voros.kaktusz/info?tab=page_info

 

Satisfiction:

www.reverbnation.com/2234698

https://www.facebook.com/satisfictionrock

 

Junkie Jack Flash:

www.reverbnation.com/4658578

https://www.facebook.com/junkiejackflash

 

The Pills:

www.reverbnation.com/4633708

http://www.mymusic.hu/thepills

 

The Winter Totem:

www.reverbnation.com/4643245

https://www.facebook.com/thewintertotem

 

Indian Joe Band:

www.reverbnation.com/4641329

https://www.facebook.com/pages/Indi??n-Joe-Band/149810511695679