A brit–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából a Kossuth-díj mellett számos brit kitüntetéssel díjazott Kelemen Barnabás hegedűművész 2021. október 6-án először lépett fel a Royal Philharmonic Orchestrával közösen, a Liszt Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében.

Az aradi vértanúk emléknapján tartott koncertet Kumin Ferenc nagykövet nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte: bár a diplomáciai kapcsolatok 100 évesek, a magyar–brit együttműködés, egymás kölcsönös elismerése ennél sokkal régebbre nyúlik vissza, és a teljes társadalmat átszövi. Emlékeztetett arra, hogy a brit királyi család egy erdélyi magyar nemes, Rhédey Klaudia grófnő révén egyenesági magyar felmenőkkel is rendelkezik.

A koncertet Liszt Ferenc Hamlet című, a Shakespeare-i hőst középpontba állító szimfonikus költeménye nyitotta. Ezután Kelemen Barnabás hegedűjátékénak vezetésével adta elő a zenekar Mozart No. 3 hegedűversenyét. A műsort Bartók Bélának a magyar népzenei hagyományokat is felvonultató Concerto zenekarra című műve zárta. A zenekart az észt Anu Tali vezényelte, aki az új generáció egyik legkiemelkedőbb karmestere, a Sarasota Orchestra és a Nordic Symphony Orchestra zenei igazgatója.

A Royal Philharmonic Orchestra, Anu Tali és Kelemen Barnabás két vidéki koncertet is ad Nagy-Britanniában, október 7-én Readingben, október 8-án Coventryben lépnek fel. A londoni program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Kelemen Barnabás hegedűművész briliáns technikájával és vibráló, szenvedélyes játékával hódította meg a világ legnevesebb koncerttermeit.

Szólista és kamarazenész, fesztiválok művészeti vezetője és neves intézmények pedagógusa, néhány éve pedig karmesterként is tevékenykedik.

A fennállásának 75. évfordulóját ünneplő Royal Philharmonic Orchestra a világ egyik vezető szimfonikus zenekara, amelynek védnöke Károly walesi herceg. A világ élvonalbeli zenekarai közé tartozó, londoni székhelyű együttes állandó koncertjeinek helyszíne Londonban a Royal Festival Hall, a Royal Albert Hall, otthona 2004 óta koncertteremként és próbateremként is a Cadogan Hall.

Fotó: Liszt Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ/Bartha Botond