Verdi azonos című operájának főbb szerepeit Plácido Domingo mellett Francesca Sassu (Amelia), Cser Kriszitán (Fiesco), Brickner Szabolcs (Adorno), Szegedi Csaba (Paolo) és Szemerédy Károly (Pietro) énekelte, az Opera Zenekarát és Énekkarát Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényelte.

Noha több évtizedes kapcsolat fűzi a Magyar Állami Operaházhoz, Plácido Domingo korábban színpadi szerepben még sosem lépett fel az Andrássy úti Ybl-palotában. A világhírű tenor korábban operai szerepben két ízben lépett fel Budapesten: 1973-ban Puccini Toscájában Cavaradossit alakította Déry Gabriella és Jámbor László partnereként, míg 1987-ben Verdi Aidájában Radamès szerepét formálta meg Polgár László, Tokody Ilona, Jelena Obrazcova és Sólyom-Nagy Sándor társaságában, azonban mindkét produkciónak az Erkel Színház adott otthont.

Plácido Domingo és Brickner Szabolcs. Fotó: Operaház/Berecz Valter

Az Operaházban a világhírű művész az általa alapított Operalia énekverseny 2009-es döntőjén már a zenekari árokból vezényelte a Magyar Állami Operaház Zenekarát, és díjátadóként is színpadra lépett, majd 2016-ban a Shakespeare-estélyen énekesként is debütált. Az elmúlt években Domingo az Opera új játszóhelyének és háttérkomplexumának számító Eiffel Műhelyházban is kipróbálta magát, ahol 2020-ban és 2021-ben is rögzített hangfelvételt karmesterként és operaénekesként egyaránt. Idén márciusban, az Operaház újranyitógáláján három szám erejéig ismét karmesterként állt az Opera Zenekar élére a 81 éves művész, most viszont Verdi klasszikusában magyar művészek társaságban aratott nagy sikert Plácido Domingo.

A világhírű énekes címszereplésével az évadban még egyszer látható a Simon Boccanegra: az április 27-i, szerdai előadást a tervek szerint az MTVA rögzíti, és egy későbbi időpontban az M5 kulturális csatorna a műsorára tűzi.

Nyitókép: Operaház/Berecz Valter