Százmillió dollárt (35 milliárd forintot) hagyott az őslakos kultúrát támogató ügyekre a tavaly 96 évesen elhunyt utolsó hawaii hercegnő, Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananakoa, a hawaii uralkodócsalád leszármazottja.

Kawananakoa nem viselte rangját, de királyi vérből származott, ezért mindenki őt tartotta az utolsó hawaii hercegnőnek. A vagyonát dédapjától, James Campbell ír üzletembertől örökölte, akinek cukornádültetvényei voltak, és ő volt Hawaii egyik legnagyobb földesura. A hercegnő a rá jutó hagyatékot 215 millió dollár értékű vagyonkezelő alapban tartotta, és életében számos nemes ügyet támogatott adományaival. Jelentős pénzadománnyal segítette az őslakosokat, bennszülött diákok számára indított ösztöndíjprogramot.

Szenvedélyével, a versenylótenyésztéssel az évek során több mint tízmillió dollárt keresett, 2018-ban pedig felvételt nyert az American Quarter Horse Hírességek Csarnokába is, amelynek fenntartó szervezete kitüntette őt a „minden idők legsikeresebb női lótenyésztője” címmel.

A halála óta eltelt egy évben komoly harc folyt az örökségéért. A közelmúltban lezárult hagyatéki eljárás dokumentumaiból pedig kiderült, hogy több tízmillió dollárt hagyott közeli munkatársaira, alkalmazottaira és feleségére, de legkevesebb százmillió dollárt a hawaii őslakosokat támogató ügyekre is szánt.

Naleen Naupaka Andrade, a hawaii őslakos egészségügyi rendszer elnökhelyettese elmondta, hogy a hawaii királyi családok által létrehozott vagyonkezelő szervezetek által nyújtott támogatások az oktatás, a szociális jólét, a lakhatás és az egészségügy terén kiegészítik az őslakosok szükségleteinek finanszírozását. Andrade hozzátette, hogy Kawananakoa hagyatéka az őslakos hawaii kultúra és nyelv számára nyújt támogatást.

Fotó: AFP / Cory Lum