A díjat 2021-ben a kárpátaljai Nagyberegi tájház érdemelte ki. Az elismerést dr. Bereczki Ibolya elnöktől, Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnöktől és Mucsi Gézától, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága munkatársától vehették át a díjazottak.

Az Év tájháza díjat minden évben egy-egy térség kulturális életében kiemelkedő szerepet játszó, „élő” tájház kapja. A Nagyberegi tájháznak egy 1898-ban épült parasztház ad otthont. A három helyiségből álló házhoz egy kamra, a kemencének helyet adó „sütő” és egy szín tartozik. Az udvart keresztcsűr választja el a kerttől, ahol botanikus kertet élvezhetnek a látogatók. A tájház fenntartója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, programjait a Pro Cultura Subcarpathica szervezi.

A tájházban és a hozzá tartozó gazdasági épületekben táncház, kézműves-foglalkozások zajlanak. Népi játékok, hagyományos kenyérsütés mellett a kamra szövőházában megismerkedhetnek az érdeklődők a beregi szőttes készítésével. Múzeumpedagógiai foglalkozásokat nemcsak magyarul, de ukrán és orosz nyelven is tartanak a diákoknak. A tájház programjai az iskolai tanévhez igazodva az őszi szüreti rendezvénnyel kezdődnek, és a nyár eleji pünkösdi foglalkozással zárulnak.