Négy évvel ezelőtt, 2012. április 11-én, a költészet napján nyílt meg a Belváros új kávéháza és művészeti központja: a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café. A Rózsavölgyi név folytonosságot és hagyományt, a Szalon elegáns találkozóhelyet jelent, az Arts & Café pedig művészetekre, zenére, beszélgetésekre nyitott közönséget. Előadásaikra az elmúlt évadban csaknem 30 ezren váltottak jegyet és körülbelül 3000-en látogattak el az ingyenes eseményekre.

Az elmúlt évad végéig 20 alkalommal adták elő darabjaikat vidéki városokban, többek között Nyíregyházán, Hódmezővásárhelyen, Sopronban, Kőszegen, Balatonbogláron, Nyírbátorban, Szolnokon, Nagykanizsán, Szentendrén és Salgótarjánban.

EDV_7985

Hat új produkció került a repertoárba: szeptember 1-jén újították fel Romain Gary (Émile Ajar) Előttem az élet című darabját, melyet korábban sikeresen játszottak Margitai Ági hirtelen haláláig. A kultikus regény kamaraszínházi változatának sikere töretlen, csaknem 40-szer adták elő. A székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban mutatták be november 26-án Éric-Emmanuel Schmitt Rejtélyes viszonyok című kétszemélyes darabját Hirtling István és Lábodi Ádám szereplésével, Kolos István rendezésében.

Mark St. Germain neve nem ismeretlen a Szalon közönségének, hiszen több mint 130-szor adták elő Az utolsó óra című darabját. Az istenek tanácsa című drámáját január 28-tól játsszák Valló Péter rendezésében, amelyet egy kritikus igencsak találóan a 12 dühös ember és a Vészhelyzet keresztezésének nevezett.

A 20. század egyik nagy klasszikusát, Déry Tibor?Makk Károly Szerelem című alkotását április 5-én mutatták be. A két Déry-novella és a film és ezáltal a színpadi produkció megmutatja, hogy az emberi szeretet, a másikba vetett hűség és bizalom mindent túlél, és azt nem kezdheti ki semmiféle hazugság vagy bármilyen politikai rendszer elnyomása.

EDV_7924

A K.V. társulattal közösen létrehozott Yasmina Reza-mű, az Egy élet háromszor április 23-án debütált. Egy hétköznapinak induló látogatást háromszor nézhetünk meg egymás után, mindháromszor máshogy.

Az évad utolsó bemutatója júniusban ugyancsak egy Romain Gary (Émile Ajar)-mű, a Salamon király szorong, melyben Hernádi Judit és Jordán Tamás remekel.


A szalon a már korábban bemutatott előadásait is szép sikerrel játssza, Az utolsó óra című előadás túl van a 130. alkalmon, az Anna Gavalda regényéből készült Szerettem őt, a Napfény kettőnknek, a Széllel szembe, a Tisztelt Hazudozó! és a Hindi Brooks: romance.com című darabok is meghaladták az 50. előadásszámot. Utóbbi alkotás a 2015-ös Vidor Fesztiválon elnyerte a legszívhezszólóbb előadásért járó Arlecchino-díjat. A Grecsó Krisztián regényén alapuló Mellettem elférsz című darab júniusban ünnepelte 50. előadását.

EDV_7904

A 2015/2016-ös évad rendezői voltak: Dicső Dániel, Kolos István, Léner András, Ördög Tamás, Szarka János, Valló Péter.

Az előadásokban fellépett színészlegendák és ifjú színészek: Alföldi Róbert, Auksz Éva, Balog Judit, Bánfalvi Eszter, Borbás Gabi, Csomós Mari, Domokos Zsolt, Dunai Tamás, Erdélyi Tímea, Formán Bálint, Für Anikó, Gyabronka József, Györgyi Anna, Hernádi Judit, Héricz Patrick, Hirtling István, Jordán Tamás, Kaszás Gergő, Kútvölgyi Erzsébet, Lukács Sándor, Márton András, Mészáros András, Mihályfi Balázs, Mohai Tamás, Molnár Piroska, Nagy Mari, Náray Erika, Ozsgyáni Mihály, Őze Áron, Pető Kata, Pogány Judit, Scherer Péter, Schneider Zoltán, Sipos Vera, Söptei Andrea, Sütő András, Száger Zsuzsa, Szervét Tibor, Sztarenki Dóra, Terhes Sándor, Urbanovics Krisztina.

A Rózsavölgyi Szalon egyik fő célja, hogy az irodalom mélyebb megismertetésével még közvetlenebb kapcsolatot alakítson ki a nézőkkel. A Duna Tv jelenleg szünetelő Lyukasóra című műsorának élő produkcióját kétszer láthatták a nézők 2015 őszén.

EDV_8048

 

A 2016/2017-es évad tervezett premierjei:


Lucy Prebble: Mellékhatások

Tervezett magyarországi bemutató: 2016. szeptember 16.

Szereplők: Tóth Ildikó, Lengyel Ferenc, Sodró Eliza és Porogi Ádám

Díszlettervező: Enyvvári Péter

Jelmeztervező: Remete Kriszta

Dramaturg: Kovács Krisztina

Rendező: Valló Péter

 

Szabó Magda: Az őz

Tervezett ősbemutató: 2016. október 15.

Szereplők: Nagy Mari, Gáspár Sándor, Spolarics Andrea, Erdélyi Timea, Sipos Imre

Színpadra alkalmazta: Kovács Krisztina

Díszlettervező: Enyvvári Péter

Jelmeztervező: Sántha Borcsa

Dramaturg: Kovács Krisztina

Rendező: Őze Áron

 

Agota Kristof: Az analfabéta

Tervezett ősbemutató: 2016. november 8.

Szereplő: Kováts Adél

Színpadra átdolgozta: Galgóczy Judit

Díszlettervező/ jelmeztervező: Varsányi Anna

Rendező: Galgóczy Judit

?Szülőfalum, Pest?

Fesztbaum Béla színházi estje Molnár Ferenc írásai alapján

Tervezett ősbemutató: 2016. november 24.

Rendező: Fesztbaum Béla

Neil Labute: Valami csaj(ok)

Tervezett magyarországi bemutató: 2016. december 15.

Szereplők: Pokorny Lia, Őze Áron

Díszlettervező: Enyvvári Péter

Jelmeztervező: Sántha Borcsa

Dramaturg: Lőkös Ildikó

Rendező: Németh Kristóf

 

Eric Assous: Mesterhármas

Tervezett magyarországi bemutató: 2017. február 9.

Szereplők: Bozó Andrea, László Zsolt, Kocsis Gergely

Dramaturg: Oláh Krisztina

Rendező: Csizmadia Tibor

Ivan Viripajev: Illúziók

Tervezett bemutató: 2017. március 3.

Szereplők: Hirtling István, Varga Mária, Tóth Ildikó, N.N.

Zene: Dobri Dániel

Díszlettervező: Magyarosi Éva

Jelmeztervező: Kárpáti Enikő

Rendező: Hargitai Iván


V. Kulcsár Ildikó: Három Szótag: SZE-RET-LEK

Rendhagyó párkapcsolati tréning ? a szerző belebeszéléseivel

Tervezett bemutató: 2017. április 20.

Szereplők: Kádek Heny, Hirtling István, Sütő András, V. Kulcsár Ildikó

Rendező: Czeizel Gábor

Fotó: Éder Vera