Énekmondó versennyel és a költők futásával bővül az idei Versmaraton programja, melyet január 29-én jelentettek be a Magyar Napló Könyvesboltban, sajtótájékoztató keretében. Az eseményen felszólalt Oláh János, a Magyar Napló Kiadó vezetője, aki részletesebb tájékoztatót adott a programsorozatról és annak múltjáról.

?Ez már egy óvodás rendezvénysorozat, hiszen most lépett a hatodik életévébe. A Magyar Írószövetséggel és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) közösen szervezett programok célja a kortárs költészet népszerűsítése, megmutatni, hogy nem csupán halott költők vannak Magyarországon, hanem élők is? ? fejtette ki Oláh János.

DSC_0997_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond


A program elemei az idén a következők lesznek:

?HangHordozók? ? Énekmondók versenye, a maga műfajában az elmúlt évtizedek legnagyobb ? egyben hiánypótló ? versenye. A program során a megzenésített verseket előadó énekmondók, igricek, bárdok, trubadúrok, regösök, szólisták és zenekarok mérik össze tudásukat.

?Költők futása? ? Negyvenkét kortárs költő egy kilométeren keresztül szalad a XII. kerületi Költő utcában. Bárki csatlakozhat, aki szeret futni, vagy szeretne találkozni kortárs költőkkel.

?Versmaraton? ? Csaknem száz mai magyar költő olvassa fel az előző évben publikált és legjobbnak ítélt verseit.

?Hajó és vers? ? Duna hajókázásra kerül sor a Versmaraton résztvevőivel és támogatóival, közel háromszáz meghívott vendéggel.

DSC_1091_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

A 450 ezer forint összdíjazású versenyre, a HangHordozókra, március elsejéig lehet jelentkezni. A zsűritagok: Harcsa Veronika (énekes), Csík János (Csík zenekar), Dinnyés József (daltulajdonos), Stifner Gábor (rádiós szerkesztő), Farkas Tibor (Igricek zenekar).

Doncsev András, az MTVA kulturális főszerkesztője elmondta, többek között mivel járulnak hozzá a program sikeres működéséhez.
?Az eseményről élő online közvetítést biztosít, valamint helyszíni bejelentkezésekkel ad hírt a közmédia, amely a kulturális élet, a művészetek elsőszámú pártolója és megjelenítője Magyarországon? ? nyilatkozta.

DSC_1024_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke az eseményen örömét fejezte ki a Versmaraton újításaival kapcsolatban, szeretné, ha a kortárs költészet virágozna Magyarországon.
?Üdvözlöm azt az újítást, hogy bevonjuk ebbe a körbe a versek megzenésítőit, hiszen tudjuk, hogy nem csak szerelemből csinálják, hanem missziót is teljesítenek, amikor a kortárs költészetet népszerűsítik hazánkban? ? jelentette ki Szentmártoni János.

Stifner Gábor, rádiós szerkesztő és egyben zsűritag, hasonlóan vélekedett, miszerint a zene segítheti a költészet túlélését a jövendő generáció számára. A Versmaraton rendezvénysorozatának fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

?Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers irassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye.?

(József Attila)

Varga Adrienn

Fotók: Csákvári Zsigmond