fbpx

„Hatszáz négyzetméter összefüggő kiállítási tér jön létre”

A szentendrei MűvészetMalom felújítása során váratlan meglepetés is érte a szakembereket, amikor egy lezárt és vélhetőleg elfeledett ajtóra bukkantak. Az új lehetőségeket adó fordulatról Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója számolt be lapunknak.

Ősszel kezdődött a MűvészetMalom megújítása, aminek részeként a középső egység eddig szabadon álló falait és nyitott tereit beépítik. Ezzel a MűvészetMalom északi és déli szárnya közötti középső egység is megfelel majd a 21. századi múzeumokkal szemben támasztott követelményeknek. 

A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítóhelyét egy valamikori fűrészmalomból alakították ki. Ez sok esetben okozott gondot, mert az épület nem tudott megfelelni például a műtárgyvédelemnek. A mostani rekonstrukció ezeket a hibákat is orvosolja, miközben az eddig romos középső rész is teljes jogú egysége lesz az épületkomplexumnak.

Az új lehetőségeket adó fordulatról Prosek Zoltán, a múzeum igazgatója számolt be lapunknak.

Ez váratlan fejlemény volt?

Abszolút meglepetés volt. Egy elfeledett alumínium harmonikaajtót „találtunk” a középső és a déli szárny között, amit mindkét oldalról gipszkartonfallal fedtek el.

Mi lehetett az előzmény?

A déli szárny építésekor – a 2010-es évek elején – összeköttetést hoztak létre az emeleten a középső és a déli szárny között. Ez az én, és az építészek olvasatában is azt jelenti, hogy már akkor úgy gondolkodtak a középső szárnyról, hogy az valamikor integrált része lesz az egész épületkomplexumnak. Erről az átjáróról azután megfeledkeztek. Most pedig lehetővé válik, hogy a középső részen keresztül összekapcsolódjon az északi és a déli szárny, teljesen átjárhatóvá téve a felső szintet.

A mostani változtatásnak mi a jelentősége a kiállítóhely számára?

Azzal, hogy a második szinten összenyitható az északi, a középső és a déli szárny, egybefüggő hatszáz négyzetméter jön létre. A múzeumnak mindig az volt a problémája, hogy nem rendelkezik olyan nagy kiállítótérrel, amit akár időszakosan egymástól el is lehet választani. Ez az új lehetőség is hozzájárul ahhoz, hogy valóban nagy, reprezentatív kiállításokat tudjunk rendezni, szakmailag is és a kor igényének megfelelő, látogatóbarát tárlatokat tudjunk létrehozni.

Felújítás közben történt ez a „felfedezés”. Igényelt többletforrást a változás? 

Ez a múzeum költségvetéséből, szponzorációból, támogatásból valósul meg, amit a múzeum számára sikerült szereznem, illetve a kivitelezést végző építési vállalkozó nagyvonalú gesztussal, sokkal kedvezőbb árajánlatot adott a munkálatok elvégzésére.

Milyen fejlesztések történnek a középső, „romszárnyként” is emlegetett egységben?

Az alsó szinten olyan többcélú rendezvényterem működik majd, ami lehetővé teszi pódiumbeszélgetések, szakmai előadások megtartását. Irodalmi esteket és kamarakoncerteket is rendezhetünk itt. Egy múzeumi épületnél nagyon fontos, hogy legyen konferenciaterme, múzeumpedagógiai helyisége, közösségi eseményekre alkalmas tere.

A munkálatok tavasszal befejeződnek. Ez azért is fontos, mert jelentős kiállításokra készül az FMC 2023-ban, s ennek egyik fő helyszíne a MűvészetMalom lesz.

Tavasszal itt nyílik a Nemzeti Múzeummal közös Tarsolylemezek című régészeti kiállításunk és a Veszélyes csillagzat alattAz Európai Iskola (1945–1948) című tárlatunk. Ebben az említett kiállítóterek összekapcsolásával a közönség egybefüggően tudja végiglátogatni a bemutatásandó, közel 200 műtárgyat.

Fotó: Deim Balázs

A FMC 224 millió forint támogatást nyert el 2022-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A szentendrei önkormányzat a MűvészetMalom felújítására az elnyert pályázati forráshoz további 87 millió forintot tesz hozzá. 

A rovat további cikkei